El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha deixat anar la sospita que "a la tardor o a principis d'hivern" podrien celebrar-se novament eleccions generals, atès que si Catalunya es veu abocada a una segona volta dels seus comicis en no arribar a acords per investir un president i formar govern "es tensarà" la política espanyola. En una entrevista aquest divendres a Onda Basca, el dirigent jeltzale ha alertat de "els nuvolots que s'anticipen en el panorama polític espanyol", subratllant el cas de la situació política de Catalunya, on el PSC de Salvador Illa, força guanyadora de les eleccions del passat 12-M, hauria d'aconseguir el suport d'ERC i comuns per a ser investit president i, alhora, el bloc independentista no suma a menys que els socialistes s'abstinguin. Tot plegat, un complicat trencaclosques polític que no deixa entreveure un camí fàcil ni clar i que pot portar a repetir eleccions.

"Si Catalunya va a un procés de segona volta d'eleccions tensarà la política espanyola, amb tota seguretat. Tant de bo hi hagi un Govern, tant de bo surti tot bé, sobretot per als interessos de Catalunya, però si es donés l'altra circumstància jo crec que vindran corbes en la política espanyola", ha expressat, alertant de la possibilitat que "a la tardor o principis d'hivern" tot l'Estat torni a les urnes, donat que el govern espanyol de coalició que encapçala el PSOE de Pedro Sánchez, amb Sumar, depèn de l'independentisme català per poder aprovar lleis amb la majoria necessària al Congrés.

Retreu al PP el to i la deriva cap a l'extrema dreta

D'altra banda, el líder dels democristians bascos ha acusat el PP d'estar "bastant perdut en el seu laberint" i ha ironitzat pel que fa a l'amnistia, assenyalant que d'aquesta mesura "no volen parlar amb Carles Puigdemont, però d'una moció de censura sí".  "El PP no va gestionar bé el que havia d'haver fet després de les eleccions autonòmiques i municipals. Es va contaminar d'una manera clara i perillosíssima amb Vox en un munt de governs i després es va quedar amb la mel en els llavis perquè va guanyar les eleccions [generals], però li va passar factura aquest acostament a Vox", ha assegurat.

En aquest sentit, Ortuzar ha afirmat que la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo vol "embolicar" i està en "una posició poc intel·ligent que despista i mareja el seu propi electorat amb aquesta mena de missatges". "Els demanaria que tinguessin una mica de calma, paciència, que deixin parlar a les urnes el diumenge i respectem el sistema democràtic", ha afegit. A més, ha criticat que s'estigui tot el dia "a l'assalt de l'Alcázar" de tal mode que "fa la sensació que la política espanyola s'està convertint en una espècie de política bèl·lica, en la qual cal fer assalts tots els dies".

Toc d'atenció als partits pel cas Begoña Gómez

En suma, Ortuzar ha evidenciat la bona sintonia del PNB amb els socialistes, amb els quals han governat a Euskadi la darrera legislatura i ja negocien per tancar un nou acord de govern de cara als pròxims quatre anys. Un diàleg que "va prou bé" i esperen tancar aviat, ha afirmat. De fet, el líder del PNB s'ha pronunciat també sobre la causa judicial que enfronta la dona de Sánchez, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d'influències, arran de la denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias. Ortuzar ha advertit de casos de membres del PNB que han estat denunciats "per a fotre'ls la carrera" i han pagat les conseqüències polítiques. "Jo crec que no té sentit que els partits polítics puguem denunciar a altres partits", ha afirmat, amb un toc d'atenció al PP i PSOE, perquè assegura que és "perillós" que arreli la dinàmica de fer-se la vida impossible entre rivals polítics per la via judicial amb l'objectiu d'"anul·lar-se" mútuament. Al seu entendre, qui ha sortit victoriós en aquest cas ha estat Manos Limpias, un grup que "ni tan sols respon als interessos del PP sinó als de la ultradreta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!