Tres dies després que el líder de l’oposició veneçolana Edmundo González Urrutia aterrés a Espanya amb la condició d’asilat polític, la situació política a Veneçuela ha aterrat al Congrés dels Diputats. Ho ha fet de la mà del Partit Popular, que fa setmanes va presentar una proposició no de llei per reconèixer Edmundo González com a “president electe i legítim de Veneçuela” en tant que “legítim guanyador” de les eleccions presidencials del 28 de juliol. És una iniciativa no legislativa, no vinculant i que no té efectes jurídics. Per tant, és un gest purament simbòlic que comptarà amb el suport de Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària. ERC hi votarà en contra i Junts no ha aclarit el sentit del seu vot. La iniciativa del PP s’ha abordat aquesta tarda, però es votarà el dimecres. El PP basa la seva demanda en la “reiterada negativa de les autoritats electorals veneçolanes a publicar els resultats en temps i forma” i en la publicació de les actes per part de l’oposició, que, a parer dels populars, “demostren un categòric resultat electoral”. Mentre el tema es debatia a l’hemicicle del Congrés, just a la porta de la cambra baixa, a la Carrera de San Jerónimo, mig miler de manifestants mostravan suport a l’oposició veneçolana.
La petició del PP del PP també inclou la demanda que el govern espanyol lideri el reconeixement d’Edmundo González a les institucions europees i instàncies internacionals per tal que pugui “prendre possessió com a nou president de Veneçuela” el pròxim 10 de gener del 2025. A més, entre altres qüestions, advoca per “promoure a la Unió Europea la reinstauració de les sancions als dirigents del règim de Maduro” i exigir-li “el cessament immediat de la repressió contra les protestes pacífiques, l’alliberament de tots els presos polítics i la suspensió de detencions arbitràries, la intimidació a ciutadans i l’assetjament a representacions diplomàtiques”. Així mateix, en l’exposició de motius (un apartat que no se sotmet a votació), el PP reprova el “silenci” i “mutisme” de José Luis Rodríguez Zapatero, que va assistir a les eleccions com a observador internacional.
Aitor Esteban: “La derrota d’aquesta proposició no de llei suposaria una victòria moral del règim de Maduro”
La principal incògnita d’aquest dimarts era què farà el PNB quan dimecres li toqui votar la proposició no de llei. No caldrà esperar fins a l’últim minut. El portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban, ha confirmat al matí que la seva formació abraçaria la proposta dels populars i votarà a favor del reconeixement de González Urrutia com a president electe de Veneçuela per part de la cambra baixa espanyola. Durant el debat que s’ha celebrat aquest dimarts a la tarda, el líder dels jeltzales a Madrid ha exposat que “la derrota d’aquesta proposició no de llei suposaria una victòria moral del règim de Maduro”. “És un moment complicat perquè el vot no té matisos: donem suport a l’oposició veneçolana”, ha dit tot recordant que al seu partit no s’oblida que Veneçuela i Mèxic van ser els dos primers països a oferir als bascos asil polític després de la victòria militar de Francisco Franco a la guerra civil.
Malgrat tot, Aitor Esteban ha reconegut la dificultat que té el PSOE en aquesta votació, en tant que és partit de govern. “Entenc la posició del ministre Albares, ja que reconèixer l’opositor podria malmetre la funció de mediació” que vol exercir l’executiu de Pedro Sánchez, ha manifestat durant la seva exposició. Dit això, ha opinat que el govern espanyol “està treballant de forma correcta” quan exigeix a Nicolás Maduro la publicació de les actes electorals i accepta l’asil polític per a González Urrutia.
L’independentisme estableix un paral·lelisme entre Veneçuela i Espanya
Durant el debat, l’independentisme ha aprofitat per fer referències a la política catalana. Des de Junts per Catalunya, Marta Madrenas ha reprovat les “greus violacions sistemàtiques i crims de lesa humanitat” de Nicolás Maduro, que “ha reprimit brutalment l’oposició i la societat civil amb detencions arbitràries, convertint persones innocents en presos polítics i vulnerant els drets polítics més bàsics”. Ara bé, el gruix de la seva intervenció l’ha dedicat a criticar el “cinisme” del PP i el PSOE, volent-se “erigir en els campions de la democràcia i de defensa dels drets humans” de persones que “viuen a 7.000 km d’Espanya”. “Quan es tracta de parlar de drets polítics dels catalans, la cosa canvia radicalment”, ha afegit. La diputada juntaire s’ha preguntat “quina protecció dona l’estat als dissidents polítics catalans” davant la “prevaricació dels jutges que fan política a cop de sentència”, en al·lusió a Pablo Llarena, que avui ha confirmat que denega l’amnistia a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. “Si Espanya no és capaç de garantir els drets als líders polítics independentistes catalans, serà que, en realitat, no és una democràcia”, ha reblat Madrenas.
Per la seva banda, Gabriel Rufián ha anat desmuntant, punt per punt, el discurs que havia pronunciat la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo. “Vostè diu que la sobirania del poble és sagrada, als catalans ens hauria encantat saber-ho l’1 d’octubre, ens hauríem estalviat un grapat de pals”, li ha etzibat. I el mateix ha dit davant l’afirmació que “la voluntat popular és l’únic legítim”. A més, repassant declaracions de dirigents del PP acusant Pedro Sánchez de dictador, el portaveu d’ERC al Congrés ha disparat contra el PP i Vox: “Per què el líder de l’oposició d’una dictadura chavista ve a exiliar-se a una altra dictadura chavista?”. I ha retret al PSOE que doni “cabuda a tota l’oposició ultra colpista veneçolana, gent que dona suport a Trump i ha anat a actes de Vox”.
El PSOE retreu al PP que generi “falses expectatives”
Per part del PSOE, Cristina Narbona ha retret al PP que estigui generant “falses expectatives” i “enganyant els veneçolans” amb aquesta iniciativa i ha esgrimit que això no és una “vareta màgica que fa desaparèixer per encant” Nicolás Maduro. “Tant de bo fos així, però sabem que les coses no funcionen d’aquesta manera”, ha afegit, tot demanant als populars que “no instrumentalitzin els veneçolans”.
Manifestació de veneçolans en favor de González Urrutia
Mentre se celebrava aquest debat dins l’hemicicle del Congrés dels Diputats, mig miler de manifestants s’han concentrat a les portes de la institució per demanar el reconeixement d’Edmundo González com a president electe de Veneçuela. María Corina Machado, també líder opositora veneçolana, va instar els seus compatriotes residents a l’estat espanyol a manifestar-se davant de la cambra baixa. Els assistents han cantat l’himne del seu país (Gloria al Bravo Pueblo), així com consignes sobre la ‘llibertat’.
Paral·lelament, aquest dimarts, un grup d’opositors veneçolans han estat al Congrés per donar suport a la proposició no de llei que presentava el PP. Han format part d’aquesta delegació Leopoldo López, Henrique Otero i Antonio Ledezma. Aquest darrer, exalcalde de Caracas, ha demanat que el govern de Pedro Sánchez continuï donant “senyals positives” a Veneçuela. És a dir, que després d’atorgar l’asil a González, també sigui reconegut president electe pels veneçolans.