El Partit Nacionalist Basc insisteix a reformar l'Estat. Si aquesta setmana el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha instat Sánchez a reinterpretar la Constitució espanyola per convertir Espanya en plurinacional, aquest divendres, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha confiat que la necessitat dels vots de bascs i catalans "empenyi" al líder del PSOE, Pedro Sánchez, a donar aquest cop "passos en el model d'Estat i en el reconeixement nacional d'Euskadi i Catalunya".
El PP intenta seduir el PNB
Ortuzar ha subratllat clar que el passat 24 de juliol el seu partit va deixar "molt clara" la seva posició de "no donar suport a un govern involucionista" i ha advertit que Vox és un "elefant enmig del passadís" al que "per molt que vulguin, no poden amagar". El president del PNB es refereix a la negativa del seu partit a investir el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, qui el pròxim 26 i 27 de setembre té una investidura al Congrés que, amb tota probabilitat, no prosperarà. Els nacionalistes bascs no volen participar en una equació amb la ultradreta de Vox, fet que ha insistit el seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban.
Tot i això, el PNB ha accedit a reunir-se amb Feijóo per "cordialitat" i per "conèixer-se personalment". Els populars intenten aproximar-se als 5 diputats del PNB, ja que Feijóo en necessita només quatre per ser investit. Per això, segons va publicar El Español, els populars podrien posar sobre la taula una oferta com a contrapartida als vots del PNB. Serien la gestió dels tres aeroports bascos: Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià; la gestió dels transports —Pedro Sánchez es va comprometre amb el govern basc a dur a terme el traspàs del servei de rodalies, actualment en mans de Renfe, però mai es va aconseguir l'acord— i, per últim, la gestió econòmica de la Seguretat Social, reclamada des del govern basc.
El PNB, ferm en el seu 'no' a Feijóo
En aquesta línia, Ortuzar ha afirmat, des del tradicional acte polític que fa el PNB a l'inici de curs des del poliesportiu dels Anonianos de Zarautz, que "hi ha molts que ens volen confondre i treure'ns del nostre lloc. Considera que el passat 23 de juliol les eleccions van deixar un "panorama difícil" en el qual "han de casar voluntats i projectes polítics amb l'aritmètica parlamentària perquè les institucions puguin funcionar".
"Aquesta és la tasca de la política: atendre les demandes de la gent. No és el xoc de blocs. No és la ruptura per la ruptura. No és la negació del debat. No és l'exclusió d'actors polítics perquè tenen un altre concepte de què és l'Estat", ha assenyalat.
Després de criticar "el 'teatrillo' de la política, en el qual es parla més per als mitjans que per a buscar solucions, que es marca més posició política per tenir cadascú content a la seva parròquia que per buscar un bé comú", ha lamentat que "s'intenta pressionar a l'altre, manipulant el que calgui manipular, per a intentar que cedeixi en les seves legítimes pretensions". "En aquest 'teatrillo' alguns volen que nosaltres juguem el paper del dolent, ha afirmat Ortuzar, qui ha incidit en el fet que el PNB "no es deixarà ni etiquetar ni es mourà pels interessos d'uns altres". "L'EBB va deixar molt clara la seva posició el 24 de juliol i d'aquí no ens sortirem", ha afegit.
Els resultats, una "oportunitat"
Per això, ha cridat a intentar obrir aquesta "finestra d'oportunitat" que va vaticinar fa un any i que "podria ser aquí ara". En aquest sentit, ha recordat que durant la passada legislatura el PNB va reclamar al govern espanyol "voluntat política per a parlar del reconeixement nacional d'Euskadi i de les altres nacions que componen l'Estat".
"Aquesta voluntat política no es va donar. Ara hi ha necessitat política. Necessitat política de Sánchez, que no ha d'oblidar que no ha guanyat les eleccions i que, per a mantenir-se en la Moncloa, precisa el suport basc i català, i necessitat política d'Euskadi i Catalunya per a avançar en el nostre autogovern singular i que se'ns reconegui com a nacions. Convertim aquesta necessitat política mútua en voluntat política per a acordar els canvis i les polítiques necessàries", ha afirmat.
Al seu judici, el PSOE té davant si una "oportunitat històrica per a construir una alternativa diferent, que aprofundeixi en democràcia, drets i llibertats, començant per un model territorial respectuós amb els desitjos d'autogovern de les realitats nacionals que hi ha en l'Estat".