El líder del PNB, Andoni Ortuzar, el del PSE-EE, Eneko Andueza, i el futur lehendakari, Imanol Pradales, han signat aquest dimecres en el Parlament Basc l'acord per a reeditar el Govern de coalició per als pròxims quatre anys, que el mateix Pradales detallarà demà en el ple en el qual serà designat com a nou cap de l'Executiu basc gràcies a la majoria absoluta dels vots d'ambdós partits. Democristians bascos i socialistes han ofert diàleg a l'oposició, però han recordat que el futur Govern que integraran totes dues formacions tindrà majoria absoluta en el Parlament per a desplegar el seu "full de ruta per a tota la legislatura". Avui han lliurat un resum genèric de 26 pàgines sobre l'acord i Ortuzar i Andueza han reconegut que retardar fins demà la divulgació del programa íntegre part d'una "estratègia" per a no donar arguments a l'oposició de cara al ple d'investidura. Després de la investidura de Pradales aquest dijous, el nou lehendakari prendrà possessió aquest dissabte a Guernica i anunciarà quins seran els integrants del seu Executiu.
Després de la signatura, Ortuzar i Andueza han comparegut davant els mitjans de comunicació per a defensar un acord que qualifiquen d'"ambiciós", amb "propostes amb molta molla", que "aborda totes les qüestions que interessen i preocupen la ciutadania i "garanteix uns serveis públics de màxima qualitat", ha descrit el líder dels nacionalistes bascos. Tots dos dirigents han emfatitzat que el pròxim Govern Basc tindrà majoria absoluta per a tirar endavant el contingut del seu acord programàtic. No obstant això, han convidat els partits de l'oposició a "llegir de manera positiva i constructiva aquest acord" perquè tenen "voluntat de tendir-los la mà" perquè les polítiques i lleis s'aprovin amb el "màxim consens".
"Recuperar el prestigi" de la sanitat basca, bilingüisme equilibrat o habitatge
Tots dos dirigents han enaltit el treball dels equips negociadors, que "han sabut empastar dos programes diferents" per a il·luminar un programa de govern "sòlid" en un exercici de "generositat" consistent a aparcar les diferències i centrar-se en el que uneix als dos socis. El dirigent socialista ha qualificat l'acord de "progressista" i ha subratllat que el Govern estarà centrat en la salut, les polítiques socials, l'educació, el transport, l'habitatge, el repte demogràfic, l'ocupació o la transició energètica.
En el resum lliurat no figuren mesures concretes, sinó principis generals. Per exemple, la salut es considera una àrea prioritària, per a "recuperar el prestigi" de l'Osakidetza i es reconeix que cal actuar per a reduir les llistes d'espera des del diàleg amb els professionals. Es plasma també la necessitat d'erradicar qualsevol resta d'acceptació social de la violència com a mitjà per a resoldre conflictes o imposar idees i avançar en el reconeixement integral de totes les víctimes de vulneracions de drets humans i en la construcció d'una memòria inclusiva, crítica i ètica. Així com facilitar l'accés a un habitatge digne, incidir en un sistema educatiu de qualitat, inclusiu, equitatiu que lluiti contra la segregació i aconseguir un bilingüisme equilibrat, són unes altres de les prioritats recollides en el document.
"Un nou estatus o un nou pacte estatutari" pel País Basc
Una altra qüestió inclosa en l'acord és l'autogovern, en el qual PNB i PSE mantenen "les seves posicions històriques". "Per descomptat ni el PNB es reconvertirà al socialisme ni el PSE es reconvertirà al nacionalisme", ha assegurat Andueza, després de reiterar la necessitat d'arribar a un pacte estatutari en el Parlament Basc i que la ciutadania basca es posicioni sempre en el marc de la Constitució espanyola. Ortuzar ha assegurat que en aquest punt l'acord és "molt clar": advoca pel compliment íntegre de l'Estatut de Guernica i insta a negociar les bases per a ampliar l'autogovern l'actualització del qual podria ser "un nou estatus o un nou pacte estatutari" que després caldria "acordar amb Madrid". El desig de totes dues formacions és obrir el debat entorn de l'autogovern i aconseguir en el Parlament un "acord el més ampli possible", ha dit Ortuzar, que no ha volgut revelar si apareixerà el dret a decidir —cosa que Pello Otxandiano (EH Bildu) va subratllar ahir com a "fonamental"—.
L'adeu d'Urkullu
Paral·lelament, aquest dimecres el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, s'ha acomiadat del càrrec en el qual ha estat el seu últim acte públic com a tal. Després de participar en l'acte de col·locació de la primera pedra del nou edifici de l'Hospital de l'Alto Deba en Arrasate (Guipúscoa), Urkullu ha parlat sobre el seu comiat i ha afirmat que sempre estarà "a la disposició del bé per a Euskadi". Preguntat pels seus plans quan deixi el càrrec, ha afirmat que es prendrà "un breu espai de temps per a reflexionar sobre el que ha de ser el futur personal i després veure".