El PNB reclama que s'inclogui en la Constitució el reconeixement del dret a decidir del poble basc, que es limiti la inviolabilitat del Rei, que se suprimeixi l'article 155 i que es descentralitzi el poder judicial. Són algunes de les esmenes que el Grup Basc presentarà a la reforma de la Carta Magna que es debatrà i votarà aquesta setmana al Congrés per eliminar el terme “disminuïts” de l'article 49. Seran les mateixes esmenes que va registrar la passada legislatura, segons ha avançat EFE i ha confirmat El Nacional.

Una de les principals reivindicacions dels jeltzales té a veure amb el dret a decidir. El PNB vol crear una nova disposició addicional que fixi que “la plena realització dels Drets Històrics del poble basc, com a manifestació institucional del seu autogovern, s'exterioritza a través del dret a decidir de la seva ciutadania, lliurement i democràticament representada, essent el seu exercici pactat amb l'Estat”. Així mateix, la formació liderada al Congrés per Aitor Esteban vol reformar l'article 2 amb l'objectiu de canviar el terme “nacionalitats” per “nacions” i eliminar la referència a la “indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”.

El desembre del 2022, en els textos registrats al Congrés, el PNB arguïa que “l'encaix del poble basc al sistema constitucional continua sent una qüestió pendent” i recordava que el referèndum constitucional del 1978 “va tenir una participació de menys de la meitat del cens i va ser ratificada per menys del 35% d'aquest”, un resultat que no era aliè, entre altres raons, al fet que “la proposta original d'articular una relació basada en els drets històrics fos retallada durant la tramitació parlamentària”.

Inviolabilitat del Rei, article 155 i Forces Armades

Les esmenes que registrarà el PNB van més enllà i també afecten el Rei, l'article 155 i les Forces Armades. D'entrada, els jeltzales volen limitar la inviolabilitat del Rei als actes que tinguin relació “amb les funcions institucionals de la Prefectura de l'Estat”. El PNB argüeix que la inviolabilitat “no es pot estendre als actes privats”, on “la persona que ostenta la Corona està en la mateixa posició davant de la llei que la resta de la ciutadania”.

Els d'Aitor Esteban també advoquen per suprimir l'article 155 de la Constitució, donat que els “mecanismes ordinaris” que figuren a la Carta Magna són “suficients”, i per eliminar la defensa de la “integritat territorial i l'ordenament constitucional” de les funcions de les Forces Armades, ja que són dues qüestions que, en una democràcia, “es tutelen pels tribunals de justícia”.

Descentralització del poder judicial

D'altra banda, el PNB reivindica “adequar el poder judicial a l'estructura descentralitzada que postula la Constitució” i suggereix eliminar l'apunt que especifica que “el principi d'unitat jurisdiccional és la base de l'organització i el funcionament dels Tribunals”.

Sense marxar dels tribunals, el PNB reivindica eliminar la previsió que, quan el govern espanyol impugna una llei autonòmica al Tribunal Constitucional, la norma se suspengui de manera cautelar. Els jeltzales argüeixen que “el privilegi de la justiciabilitat de la llei autonòmica ha de ser idèntic al que es predica de la llei estatal” i critiquen que aquest mecanisme és “totalment disfuncional per un desenvolupament adequat del model territorial basat en el reconeixement d'una veritable autonomia de les diverses comunitats polítiques existents a l'Estat”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!