Poble Lliure, corrent de la CUP, proposa una estratègia per desplegar la república catalana que passa per un acord entre les forces republicanes independentistes de cara a les eleccions municipals. El document 'Estratègia i Acció Republicana. Quin Podemos fer ara?' demana d'evitar "l'assalt a les institucions per part dels partits que serveixen a l'estratègia repressiva de l'Estat" a nivell municipal i autonòmic.
Demanen que, sempre que sigui possible, aquestes forces "assumeixin el Govern" desplegant polítiques públiques el més decent possibles dins de l'actual marc jurídic-polític, afirmen. "Necessitem un acord polític entre forces republicanes amb aquest doble objectiu: garantir alcaldies i governs republicans, i desplegar polítiques de cohesió i igualació social, aprofundiment democràtic", entre altres coses, concreta el document.
La seva estratègia passa per crear una "institucionalitat republicana sobirana, més enllà de com s'acabi articulant l'òrgan de reconeixement del Govern efectiu en l'exili".
Una assemblea i un consell
Aquestes estructures han de constar d'una Assemblea de Representants del Poble Català que seria l'òrgan de legitimitat democràtica i que hauria d'agrupar a representants electes dels parlaments català, espanyol i europeu, i a representants municipals.
A més, hauria d'existir un Consell per la República, que seria l'òrgan executiu de desplegament de la república catalana, que hauria d'agrupar a representants de partits i entitats compromesos amb el projecte republicà i que assumeixin la coordinació i l'impuls de campanyes i projectes.
Desgast, boicot i no-violència
Al capítol 'Coordinació de l'acció dins de les institucions del règim en una perspectiva republicana', a més dels pactes de govern, demanen de seguir una estratègia de "desgast, boicot i denúncia permanent, en el Congrés i el Senat.
Demanen de desplegar una política internacional "audaç i multilateral" buscant estratègies comunes amb altres pobles partidaris de la ruptura i buscant aliats polítics, econòmics i estratègics per al reconeixement de la república catalana.
Recullen una de les demandes que la CUP ha demanat durant els últims mesos -l'activació del procés constituent- i demanen de "desfer l'ocupació (de l'Estat) a través d'una lluita no-violenta, però activa" que destaquen que estan realitzant els Comitès en defensa del Referèndum (CDR), i que també animen a crear en altres parts del món.
Sobre aquesta ocupació, criden a la mobilització constant, a la resistència i desobediència a les decisions de l'ocupant i a l'"obstrucció al funcionament administratiu i econòmic del poder opressor".
Places de l'1-O
Al capítol 'Accions de propaganda: denúncia de l'ocupació i legitimació de la República' demanen d'activar campanyes de denúncia davant del que consideren una ocupació de les forces militars, policials, del sistema judicial i dels partits "obertament implicats amb aquesta ocupació".
Així, demanen mocions municipals on es declari persona non grata a tot el que s'hagi destacat per "accions repressives contra Catalunya"; accions de rebuig del règim monàrquic; i posar plaques en carrers i places amb el nom '1 d'octubre'.
"L'objectiu polític de la propaganda ha de ser el règim monàrquic espanyol corrupte i contrari a les classes populars de Catalunya", exposen, i demanen de difondre eslògans com 'Fos les forces d'ocupació', 'Fos els jutges franquistes', 'la monarquia contra el poble', i 'La monarquia contra l'escola', entre d'altres.