Poble Lliure, un dels principals partits que formen la candidatura de la CUP, vol que la formació anticapitalista formi part del nou Govern de la Generalitat. Així ho ha demanat a través d'un comunicat difós aquest dijous hores després que la militància dels antisistema hagi avalat investir el candidat d'ERC, Pere Aragonès

La formació ha anunciat que treballarà perquè el nou Govern apliqui "un pla de xoc contra la crisi i que impulsi estructures bàsiques com la renda bàsica, l'energètica pública o la remunicipalització de serveis bàsics". "La millor manera d'assegurar el desplegament d'aquestes mesures és la presència de la CUP-Guanyem dins el Govern", han apuntat al·legant que és la millor manera de millorar aquest acord, que consideren "insuficient".

La formació assenyala tres objectius sobre els que hauria d'anar encaminada la legislatura. El primer és la creació d'unes "estructures d'institucionalitat republicana independents de la legalitat espanyola per tal de concretar i avançar en la ruptura democràtica amb l'Estat espanyol". El segon és acabar amb la repressió i "lluitar per l'amnistia dels presos polítics i el retorn dels exiliats. El tercer és "la construcció nacional dels Països Catalans". 

Per tot això, Poble Lliure veu del tot imprescindible el diàleg "en clau estratègica" entre totes les "forces republicanes". "Només des d'aquesta unitat podrem endegar les tasques necessàries per assolir la independència", conclouen.

Les diferències entre formacions

La formació que representa Guillem Fuster al Consell per la República ja va valorar força positivament l'acord dels anticapitalistes amb els republicans. Tanmateix, van rebutjar donar dos anys de marge a la taula de diàleg. Considerablement diferent és la posició d'altres grups cupaires com Endavant, Arran o Lluita Internacionalista. Tots tres van rebutjar frontalment l'acord, mostrant encara menys predisposició per entrar al Govern.

Així doncs, sembla que la participació de la CUP al Govern serà el nou tema de debat que hauran d'afrontar els anticapitalistes. De fet, la diputada Eulàlia Reguant ja ha alertat que serà el següent tema que tractaran les bases. Es preveu que les posicions siguin encara més diferenciades que respecte l'acord d'investidura, ja que mentre Poble Lliure i Guanyem s'hi mostren predisposats, sembla difícil que Endavant o Arran ho avalin.

 

Imatge principal: El portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster / ACN