Poble Lliure ha instat la direcció de la CUP a assumir "la responsabilitat" pels mals resultats obtinguts el 12-M, en què la formació anticapitalista va passar de 9 a 4 escons. En un comunicat publicat aquest dijous, la formació, que integra un dels corrents interns de la CUP, ha descartat que la pèrdua de suports sigui conseqüència de la campanya electoral, i assegura que respon a la trajectòria de la CUP en els últims anys, que consideren que sovint ha estat "erràtica o autodestructiva". En aquest sentit, Poble Lliure acusa la CUP de tenir una "manca d'implicació en el moviment popular per la independència" i demana bastir "una candidatura àmplia" que se centri en la millora de les condicions de vida dels treballadors i tingui un compromís amb l'alliberament nacional de Catalunya. 

Poble Lliure demana "fer foc nou"

Tot i que Poble Lliure ha dedicat una part del comunicat a criticar la CUP, també ha responsabilitzat ERC de la pèrdua de la majoria absoluta de l'independentisme. "La configuració del nou Parlament no és cap sorpresa, és en bona part conseqüència esperable de l'aposta d'Esquerra Republicana per la pacificació del conflicte, la gestió de l’autonomia i un socioliberalisme inútil", ha reblat el partit. Poble Lliure apunta a l'abstenció de l'electorat independentista com la clau per entendre la configuració del nou Parlament, que creu que ha patit una "espanyolització i dretanització", amb "el PSC més liberal, espanyolista i fort de les darreres dues dècades".

El partit valora que l'increment de l'abstenció independentista es deu a "la manca de credibilitat" del moviment, i per tot plegat, fa una crida a "fer foc nou". Una expressió que passa per "renovar els lideratges" de l'independentisme i elaborar "una nova estratègia" que aconsegueixi "interpel·lar el conjunt del poble català cap a l’alliberament nacional". En aquest sentit, demana específicament "fer foc nou en la construcció d'una alternativa independentista i d'esquerres", en referència a la CUP. "Urgeix també la reconstrucció del moviment civil independentista, per tornar a ser forts allà on ho hem estat històricament. Perquè sense una base sòlida no es pot construir cap projecte polític revolucionari", adverteixen. 

Poble Lliure també ha fet una valoració de l'entrada a l'hemicicle d'Aliança Catalana, que considera "una mala notícia per l’esquerra i l’independentisme" perquè dificulta encara més la construcció de majories i "amplifica el seu discurs xenòfob i reaccionari". A més, atribueix la irrupció d'aquesta força política a diversos mitjans de comunicació, als quals acusa d'haver-la fet "servir d'espantall", posant-la d'aquesta manera en el centre del debat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!