L'Ajuntament d'Alpedrete, a la Comunitat de Madrid, ha decidit aquest dilluns rectificar i tornar a instaurar els noms de la plaça Paco Rabal i de la casa de la cultura Asunción Balaguer, després de canviar els seus noms, fa un parell de setmanes, a plaça d'Espanya i 'La Cantera'. Així ho ha decidit l'equip de govern d'Alpedrete, format per PP i Vox, després d'una reunió d'urgència que es va mantenir aquest dilluns a la tarda. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, "s'havia recollit la voluntat dels veïns, d'anomenar plaça d'Espanya un espai viari del municipi, així com Las Canteras un espai municipal."

"És evident que no hem sabut explicar la voluntat d'aquest canvi que, en cap moment, no pretenia menyscabar o menysprear el llegat cultural de dues persones estimades, no només pels veïns d'Alpedrete, sinó del conjunt del país, i complir amb una altra voluntat existent al municipi", ha assenyalat el consistori. Així mateix, des d'Alpedrete han reiterat el seu "respecte i amor" a Paco Rabal i Asunción Balaguer, per la qual cosa en la pròxima Junta de govern es restituirà el nom de la plaça i el centre cultural.

El toc d'atenció d'Isabel Díaz Ayuso

Aquests esdeveniments han tingut lloc després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hagi assegurat aquest dilluns que està "totalment en contra" de la decisió de l'alcalde popular del municipi d'Alpedrete de retirar els noms de Paco Rabal i Asunción Balaguer del municipi. "Des de Comunitat de Madrid i PP de Madrid estem totalment en contra de la decisió", ha escrit Ayuso a la xarxa social X, en un missatge en el qual ha demanat a l'alcalde d'Alpedrete, Juan Rodríguez, una rectificació "davant d'un error tan gran".

En la mateixa línia s'ha pronunciat a través de la xarxa social el portaveu nacional del PP, Borja Sémper, que ha coincidit en la petició de rectificació de la presidenta madrilenya: "Tota la raó (...) Aquesta decisió és un despropòsit. Confiem en una rectificació urgent de l'ajuntament", ha publicat Sémper.

Concentració contra la decisió

Dijous passat, els grups de Más Madrid i del PSOE a l'Assemblea de Madrid van criticar al Parlament regional la decisió adoptada el 26 d'abril a l'Ajuntament d'Alpedrete, on governen PP i Vox, de retirar les plaques d'homenatge a Asunción Balaguer i a Paco Rabal de la Casa de la Cultura i de la plaça als que donaven el seu nom, respectivament. A més, el 26 d'abril desenes de veïns d'Alpedrete es van concentrar al centre de la localitat per expressar la seva indignació per la decisió del govern municipal i reclamar que es reverteixi el canvi de noms de la plaça.

"Han tardat dues setmanes i mitja a fer marxa enrere", ha dit Benito Rabal, que ha indicat que s'ha assabentat "per la premsa" de la rectificació de l'Ajuntament d'Alpedrete. "Ha triomfat la raó, gràcies a la mobilització popular, als partits de l'oposició, als mitjans i que els pesos pesants del PP han fet força perquè veien el que els venia a sobre," ha afegit el fill de Paco Rabal i Asunción Balaguer. Paco Rabal era natural d'Àguiles (Múrcia) i Asunción Balaguer de Manresa (Barcelona), però la parella es va instal·lar a Alpedrete a començaments de la dècada dels vuitanta en companyia dels seus fills, on van viure fins a la seva mort el 2001 i el 2019, respectivament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!