Fragmentació a l'esquerra. La ruptura de Sumar amb Podemos el mes de desembre també ha tingut conseqüències en l'espai polític dels Comuns, ja que la coalició amb la formació morada (sota el nom d'En Comú Podem) no es va repetir per a les eleccions del passat 12 de maig. Amb tot, en aquells comicis no van competir perquè el partit lila va renunciar a presentar-s'hi per "no contribuir a fragmentar l'esquerra". En una roda de premsa aquest dilluns, la coordinadora de Podem, Conchi Abellán, ha apuntat que el seu espai es presentarà a les pròximes eleccions catalanes si s'han de repetir el 13 d'octubre: "Hi serem presents tant sí com no a les següents eleccions". Abellán ha defensat aquest pas perquè "és evident que les forces progressistes i d'esquerres no han aconseguit il·lusionar el votant" i és per aquesta raó per la qual es volen presentar als següents comicis.

Això no obstant, la líder de Podem a Catalunya ha manifestat que una repetició electoral no és "l'escenari desitjat" per al seu partit, atès que preferirien la conformació d'un "Govern progressista". De totes maneres, Abellán ha mantingut que les opcions progressistes "no han sabut arribar al votant per aconseguir una majoria d'esquerres i creiem fermament que Podem sí que ho aconseguirà". El que no ha aclarit Abellán és qui seria el cap de llista de la seva formació, ni tampoc si es presentarien en solitari o amb alguna altra formació. Ara bé, el que sí que ha confirmat la coordinadora de la formació morada és que ja treballen en un programa i activant els comitès de campanya davant l'eventualitat d'una repetició electoral.

En el cas que el 13 d'octubre hi hagués nous comicis, no seria la primera ocasió en què Podem s'enfronta als Comuns. A les eleccions europees del passat 9 de juny, de fet, la sorpresa va ser majúscula perquè el partit que va fundar Pablo Iglesias va superar l'espai de Yolanda Díaz: la candidatura d'Irene Montero va aplegar gairebé 8.000 vots més que la llista que tenia Jaume Asens com a principal referent a Catalunya, arribant Podem al 4,6% i Comuns Sumar quedant-se en un 4,3%.

Podem demana el cessament del jutge Aguirre

Aquest dilluns s'han publicat uns àudios del jutge Joaquín Aguirre, l'instructor del cas Volhov, en què assegura que el primer dictamen de la llei d'amnistia va caure "gràcies a ell" i que al govern espanyol li queden "dos telediaris alemanys" perquè això "serà la seva tomba". Durant la seva roda de premsa, Conchi Abellán ha apuntat que s'ha de valorar si Aguirre ha incorregut en una "possible prevaricació judicial" i ha assenyalat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per saber "quines mesures" adoptarà després de transcendir aquests àudios: "Queda demostrat, una altra vegada més, que els jutges fan política utilitzant els jutjats sense presentar-se a les eleccions. No pot ser que hi hagi jutges que es permetin el luxe de seguir decidint qui pot fer política i qui no". Per això, la formació morada s'ha inclinat per demanar el cessament del magistrat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!