Les eleccions del 26J estan cada cop més a prop a Espanya i Podemos fa dies estudia com maximitzar el seu resultat a les urnes. El principal rival dels podemistes en l'espectre ideològic segueix sent el PSOE, motiu per què recentment hi ha hagut veus que apunten cap a una confluència conjunta entre Izquierda Unida (IU) i la formació morada. Durant els comicis del 20 de desembre, ambdós sumats haurien obtingut uns hipotètics 83 escons, front els 90 del PSOE, en tant que el sistema electoral perjudica IU. Si ara s'ajuntessin podrien, segons algunes enquestes, superar els de Ferraz.
Aquest és l'objectiu subjacent que li veu el PSOE. El portaveu al Senat Óscar López, ha criticat aquest dijous que Podemos "persegueixi" a IU per fer una aliança, després que li "va menysprear" abans de les eleccions del 20 de desembre, en paraules seves. Aleshores el cap de llista d'IU, Alberto Garzón, va reivindicar que les seves sigles fossin respectades, i no dissoltes en la llista dels podemistes. Per aquest motiu, López creu que el canvi d'actitud es correspon amb la voluntat de "fer fora el PSOE".
Errejón, transversalitat
Un dels principals escèptics amb la proposta és el número dos del partit, Íñigo Errejón. El secretari polític de la formació morada va indicar que "l’amuntegament de sigles” no és el seu model. Errejón va assegurar que “no es tracta d’excloure ningú”, i que “segurament” hi ha actius entre les bases d’IU que podrien ser ben rebuts entre les seves files. Ara bé, ell considera que les aliances passen per una estratègia de llarg termini.
Des dels seus inicis, Podemos ha lluitat per no ser vista com un partit a l'esquerra del PSOE, i recentment havia apel·lat a la "transversalitat" que volen construir a partir d'ara, com a nou camí a seguir per al partit. "Hi ha qui vol augmentar l'esquerra i hi ha qui vol construir poble. Són fulls de ruta diferents", deia el secretari polític.
L'objectiu és construir “una marca pròpia”, i pensen que apropant-se a posicions més d'esquerra, perdrien vots del centre. Tanmateix, el número dos del partit no està disposat a canviar el nom de la formació, com ha constatat aquest mateix dijous al Congrés.
Iglesias, sumar sí
El secretari general del partit, Pablo Iglesias, ha començat a moure fitxa a aquests efectes, i és freqüent trobar-lo prenent cafè al parlament espanyol amb Alberto Garzón, líder d'IU. Precisament, Iglesias ha defensat aquest dijous la necessitat de "sumar voluntats per estar a l'alçada del moment històric" que viu Espanya, enmig del bloqueig institucional.
Segons ha explicat, de moment li hauria encarregat al nou secretari d'Organització, Pablo Echenique, el "mandat" de explorar amb IU el terreny per a la possible aliança; una estratègia sobre la qual, segons ha defensat, hi ha "consens" al partit. En aquesta línia, ha assegurat que és partidari que aquests contactes es segueixin produint i, tot i que no ha negat que Podemos assumeixi ara la possibilitat d'arribar a un acord per concórrer amb IU a nivell estatal i no només "territori per territori", ha assegurat que de moment només hi ha una predisposició a "sumar voluntats".
Alcaldesses a favor
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, havien afirmat que per a la confluència catalana sí que havia estat “un èxit” incorporar ICV entre les seves files. També estaria disposada a defensar-la l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, qui fa uns dies va indicar en un esmorzar informatiu que IU i Podemos "són dos partits amb moltes similituds i potser sí seria bo que s’entenguessin".
Echenique desmenteix
Durant les últimes hores s'havia fet públic que Podemos tenia un acord amb Izquierda Unida-Unidad Popular per concórrer junts a les eleccions del 26 de juny. Tot i això, el secretari d'organització del partit, Pablo Echenique, va titllar minuts després de "falsa" la notícia.
En un missatge a les xarxes socials, Echenique va assegurar que el que sí que existeixen són contactes "exploratoris" entres les dues formacions, però que no s'han concretat en "res". Tot i això, afegeix que els contactes "sempre són habituals". El secretari d'organització també ha afegit que "els protagonistes del canvi" van molt més enllà de les dues formacions.
Sobre falsas noticias, acuerdos que no son y "fuentes anónimas" que casi siempre mienten. pic.twitter.com/VzmgdY8Y8X
— Pablo Echenique (@pnique) 20 d’abril de 2016
Les informacions aparegudes indicaven que hi havia acord en cas de convocar-se noves eleccions, tot i que no s'havia especificat el nom de la candidatura, la formula, ni les posicions dels líders IU.