La coordinadora de Podem a Catalunya, Conchi Abellán, afirma que les relacions amb els comuns "actualment no existeixen" perquè tenen "diferents formes d'entendre la política". En una entrevista a 'L'hemicicle' de Catalunya Ràdio, Abellán obre la porta a anar separats a unes eventuals eleccions catalanes, que es preveuen al febrer del 2025: "Cal començar a normalitzar que podem anar junts o separats", ha dit preguntada per aquesta qüestió. I ha afegit que "no és el primer cop que passa en la història de l'esquerra a Catalunya". Abellán apunta que el debat ha de ser "si estem disposats a estar més callats o a fer més soroll" i supedita un acord amb Catalunya En Comú a tenir una "representació real" i fer unes primàries obertes, que no siguin "encarcerades" i sense "vetos".

Tot i això, la líder de Podem argumenta que si assoleixen un acord amb els comuns caldrà que les bases el validin. Abellán també adverteix en l'entrevista que hi ha "col·lectius que noten bastant una falta de representació institucional al Parlament" i que "no tenen incidència en la política catalana".

La coordinadora de Podem ha valorat també les últimes baixes al partit i la dimissió en bloc de més de cent militants a Catalunya l'últim mes que defensaven la unitat amb Sumar. "A mesura que passa el temps, també veus qui realment aposta per l'espai, qui ha estat jugant a diferents bàndols i qui s'ha cansat i ha decidit marxar", ha assenyalat Abellán.

Reclama les actes de regidors i diputats

Abellán també ha advertit que demanaran a diputats i regidors l'acta que van obtenir gràcies a Podem i que després han deixat la militància. Per exemple, estaria afectada la diputada al Parlament, Yolanda López. "Si ja no representes a Podem, l'ètic és deixar l'acta i que passi a una persona de Podem", ha comentat. Si no ho fan, recorreran a les "vies legals", avisa. 

A principis de febrer, la candidata oficialista de Podem Catalunya a la coordinadora del partit, Conchi Abellán, es va imposar a les primàries de la formació i va poder revalidar el càrrec. La dirigent, que fa tres anys i mig que està al capdavant de Podem Catalunya, va obtenir 1211 vots (el 51,33% del total), només 152 vots més que la seva rival, María Pozuelo -fins aleshores secretària d'organització del partit-, que va rebre1059 vots. A les primàries hi va votar un total de 2.359 persones (la meitat que a la votació del 2020). Un dels encàrrecs que tindrà Abellán en aquest nou mandat és liderar el debat sobre quina relació ha de tenir Podem amb els comuns a partir d'ara, sobretot de cara a les pròximes eleccions al Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!