Després de tancar els acords amb Junts, PNB i fins i tot Coalició Canària, la investidura de Pedro Sánchez semblava del tot encarrilada. Fins que Podemos ha anunciat una consulta a la militància perquè aquesta decideixi si els sues cinc diputats han de donar suport o no al candidat socialista. En els últims dies els morats han apostat per anar-se distanciant de Sumar, marcant un perfil propi respecte als de Yolanda Díaz. Cal recordar que la seva unió electoral no es va tancar fins a l'últim minut i les seves relacions sempre marcades per les reticències amb la ministra de Treball en funcions. Ara, encara tensen més la corda amb una consulta a la militància que s'allargarà fins al pròxim dimarts 14 de novembre al vespre, hores abans que comenci (segons està previst, ja que Francina Armengol encara no ha convocat el ple) la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. Amb tot, en el vídeo en què la secretària general de la formació anuncia la consulta, Ione Belarra també aposta per donar suport a Pedro Sánchez, tot i que considera que el PSOE "s'equivoca menyspreant" els morats, ja que no han arribat a cap acord programàtic, com sí que van fer amb Sumar. Podemos també reclamaven mantenir-se en el Consell de Ministres en aquesta revàlida del govern de coalició, tot i que la seva presència a hores d'ara és una incògnita.
En el mateix vídeo, Belarra fa referència a l'acord entre PSOE i Junts, signat aquest dijous a Brussel·les, fet que constata, segons ella, que existeix una majoria plurinacional al Congrés que permet desbloquejar la investidura i poder aprovar una llei d'amnistia que veu necessària, ja que permet desjudicialitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Ara bé, tot i que beneïx l'acord amb les forces independentistes, també ha advertit als socialistes que des de Podemos i el conjunt de bases progressistes esperen que l'acció del govern espanyol vagi més enllà, sobretot pel que fa a la matèria social, una idea que coincideix amb el posicionament de Yolanda Díaz. Per tot plegat, Podemos ha optat per obrir una consulta d'última hora a la militància i que s'allargarà durant quatre dies per decidir el posicionament dels cinc diputats del partit, imprescindibles per investir Sánchez. Si aquests, entre els quals hi ha la mateixa Belarra o Lilith Verstrynge, que va generar polèmica perquè va anar a les llistes dels comuns per Barcelona tot i ser madrilenya, voten en contra, la investidura no tirarà endavant, a pesar de comptar amb el suport d'ERC, Junts, nacionalistes bascos, gallecs i canaris.
Els diferents escenaris que planteja Podemos
Concretament, la pregunta que el partit planteja als seus militants és: "Hem els diputats de Podemos donar suport a la investidura de Pedro Sánchez?". Si Podemos vota favorablement a la investidura de Sánchez a la primera votació, com faran la resta de partits, el socialista serà president a la primera. Si s'abstenen, la investidura es produiria en segona votació. En canvi, si voten en contra, l'Estat entraria en un escenari de repetició electoral.