Enmig de l'aplicació de l'article 155 i a les portes de la campanya pel 21-D, el trasllat dels béns de Sixena atiava aquest dilluns la contradicció al sí de l'amalgama dirigida per Pablo Iglesias. La portaveu parlamentaria Irene Montero es mostrava a favor del retorn de les obres, en paral·lel a què el candidat de Catalunya en Comú Xavier Domènech denunciés que es produia durant la intervenció de l'autogovern per part de Mariano Rajoy. El líder de la formació morada a l'Aragó, però, Pablo Echenique, es mantenia equidistant i lamentava que s'usés els béns per "confrontar territoris".
"Nosaltres pensem que aquests béns haurien d'estar on han d'estar. Creiem que són béns que estaven a Aragó i que són propietat, o haurien de ser-ho, d'Aragó, i pensem que haurien de ser allà", explicava la dirigent del partit morat. Les paraules arribaven després dels enfrontaments que havien tingut lloc al matí davant el Museu de Lleida, on els Mossos d'Esquadra havien carregat contra els protestants congregats a la porta. Tanmateix, Montero evitava valorar les càrregues policials i es mantenia ferma en el retorn de les 44 peces artístiques.
Més ambigu es mostrava el secretari d'Organització de la formació, Pablo Echenique, qui denunciava un ús partidista i encobert de les obres. "Crec que hem vist a les dues bandes del Segre que volen fer d'això un conflicte polític. Estan enfrontant pobles germans com l'aragonès i el català, que no només es respecten, sinó que són socis comercials" exposava. La crítica es dirigia tant a Carles Puigdemont, per parlar "d'humiliació" al respecte, com a l'executiu aragonès, dirigit pel baró del PSOE Javier Lambán, de qui Echenique deia que s'excitava per "la imatge de la Guàrdia Civil entrant en un museu".
Les posicions del partit a Madrid i Aragó entroncaven així amb els plans candidat a les eleccions catalanes Xavier Domènech, qui usava les obres de Sixena per colpejar el PSC, com a conseqüència del suport dels socialistes de Pedro Sánchez al 155. "Es vol usar aquest context d'anormalitat democràtica per resoldre temes" deia Domènech qui considerava que el cas necessitava d'un recorregut en "l'àmbit judicial". "La suposada intervenció quirúrgica del 155 s'ha convertit en una intervenció directa" reblava el polític català, al marge de la línia de Podemos.
El fet és que la contraposició de parers al si de l'amalgama Unidos Podemos arriba després que Pablo Iglesias presentés el recurs d'inconstitucionalitat a l'aplicació del 155. Precisament, el suport a la causa sobiranista estaria restant intenció de vot a Podemos al conjunt del territori espanyol, en una de les més importants crisis d'Estat –com ha criticat part de la premsa de Madrid–. La caiguda presentaria indicis de corregir-se a través de l'equidistància d'Iglesias fa uns dies amb l'acusació a l'independentisme sobre contribuïr a despertar el "feixisme" a Espanya i a Catalunya.
Una dualitat que la diputada Carolina Bescansa ja va advertir quan li digué a Iglesias que no sols havien d'oferir projecte a l'independentisme; també a Espanya.