Gairebé tres setmanes després que Salvador Illa arribés a la presidència de la Generalitat amb els vots dels comuns i d'ERC, els socialistes continuen sense fer servir el concepte "concert econòmic" per referir-se al pacte al qual van arribar amb els republicans. Per això mateix, aquest dimarts la secretaria general de Podemos, Ione Belarra, s'ha mostrat convençuda que el PSOE ha enganyat Esquerra, prometent-los un concert econòmic que no tenen cap intenció de fer realitat. "Els han donat gat per llebre", ha assenyalat la navarresa en declaracions als mitjans al Congrés, on és diputada pel grup mixt després de la sortida dels morats del grup de Sumar. "El partit socialista no té cap intenció de complir el que va dir que compliria. Crec que, un cop més, incompliran les seves promeses i han donat gat per llebre per intentar aconseguir la investidura del senyor Illa, cosa que és completament inacceptable", ha apuntat. 

Belarra també ha ficat cullerada per les diferents versions que s'han donat des de dins del PSOE sobre el document de l'acord. Per un costat, la vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero, va negar rotundament que es tractés d'un concert econòmic, després que el pacte amb ERC generés molt de rebombori no només entre l'oposició sinó dins el mateix partit, amb barons socialistes manifestant públicament la seva posició contraria. Aquest comentari de Montero va provocar una reacció irada d'ERC, que va plantejar la possibilitat de no donar suport als pressupostos pel 2025 després que els de 2024 ja no poguessin tirar endavant.  Per l'altre, Josep Borrell ha desmentit les paraules de la mateixa Montero i ha deixat ben clar que per ell, "per descomptat que és un concert econòmic". Davant aquests plantejaments radicalment oposats, Belarra ha demanat que el PSOE "decideixi que ha acordat amb Esquerra". "Hi ha portaveus diferents dient coses diferents". 

Petició del PP perquè Montero comparegui i expliqui el pacte al Congrés

Aquest dimarts ha arrancat un nou curs polític al Congrés després d'un agost amb el protagonisme a Catalunya, on Salvador Illa ha arribat a la presidència de la Generalitat. El motiu d'aquest avançament és que el PP ha presentat una bateria de peticions de compareixença, entre les quals les de Pedro Sánchez per explicar el retorn i posterior marxa de Carles Puigdemont el dia de la investidura i de la mateixa vicepresidenta Montero pel pacte entre el PSC i ERC sobre el finançament. En aquest sentit, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha anunciat el vot favorable de la seva formació a les peticions de les populars. Amb tot, la proposta, que es vota a la diputació permanent de la cambra baixa, necessita del suport d'un altre grup, a banda de PP i Vox, per prosperar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!