“Qui ha de donar totes les explicacions és Íñigo Errejón i, per descomptat, les organitzacions a les quals pertany des de fa més cinc anys, Más Madrid, i més recentment, Sumar”. És la primera reacció de Podemos a la decisió d’Íñigo Errejón de dimitir com a diputat al Congrés i abandonar la política després d’acusacions de violència masclista. L’ha verbalitzat la secretària general de la formació morada, Ione Belarra, en una entrevista a Todo es Mentira de Cuatro, en la qual ha volgut ser “enormement prudent sabent quin és l’historial d’enfrontament fort entre Podemos i Errejón” i ha reivindicat la necessitat de “donar suport a les víctimes i a les dones que fan un pas endavant”. Tot ha esclatat tres dies després que la periodista Cristina Fallarás publiqués el testimoni anònim d’algú que denunciava comportaments per part d’un “polític que viu a Madrid” i el presentava com un “maltractador psicològic”, un “veritable psicòpata” i un “monstre”. Aquest migdia, Íñigo Errejón ha comunicat la seva dimissió reconeixent una “subjectivitat tòxica” que li ha portat al “límit de la contradicció entre el personatge i la persona”. En aquest context, Sumar ha obert una investigació sobre aquestes denúncies que s’han fet públiques.

📝 Íñigo Errejón abandona la política després d’acusacions de violència masclista

 

A Cuatro, en ser preguntada per Risto Mejide si a Podemos van veure “alguna cosa que sortís del normal”, Ione Belarra ha reprovat que la violència sexual estigui “absolutament normalitzada” en la societat actual, però ha destacat que el “gran triomf del feminisme des de l’any 2018” ha sigut que, “per primera vegada”, s’està començant a “trencar aquest silenci i fins i tot persones molt poderoses que tenen molta visibilitat, molt poder o fama, com futbolistes, estan veient que la seva impunitat s’esquerda”. “Jo crec que això és l’important i on cal posar el focus. Qui ha de donar totes les explicacions no és la formació que Íñigo Errejón va trencar fa diversos anys, sinó l’organització a la qual pertany en aquests moments”, ha reblat.

“Un canal segur per fer un pas endavant, alçar la veu i trencar el silenci i la impunitat”

“Les dones tenen molta por d’anar a denunciar i que no les creguin”, ha lamentat Ione Belarra, que ha volgut posar en relleu la feina de Cristina Fallarás a Instagram, on “centenars de testimonis de dones estan posant a sobre de la taula casos de violència sexual”. “Em sembla importantíssim la generació d’aquest canal segur perquè cada vegada més persones s’estiguin atrevint a fer un pas endavant, a alçar la veu i a trencar el silenci i la impunitat”, ha expressat. I ha mostrat el seu “suport” a les víctimes i “particularment” a les que han tingut la “valentia de fer un testimoni públic, encara que sigui anònim, per trencar el silenci”. “Desitjo que trobin en tots aquests fets una certa reparació i sobretot que Espanya els pugui garantir els seus drets i un acompanyament digne”, ha esgrimit. “Si algú ha fet el pas, trobarà el suport de tota la societat, perquè això també és trencar la cultura de la violació i de la violència sexual que està tan instaurada”, ha conclòs.

Irene Montero: “Massa vegades es protegia l’home amb poder”

Qui també s’ha pronunciat ha estat Irene Montero, actual eurodiputada de Podemos i exministra d’Igualtat. A través de Twitter, ha reconegut que “acabar amb la impunitat i trencar el silenci no és fàcil perquè fins ara massa vegades es protegia l’home amb poder” i ha subratllat que “canviar aquesta dinàmica de la cultura de la violació és la tasca que el feminisme” encomana, entre altres, als partits polítics i als mitjans de comunicació. També ha volgut dirigir un missatge a les víctimes de qualsevol cas de violència sexual: “Que no se sentin soles, que sentin protecció i no por i que acabar amb la impunitat sigui una part de la seva reparació”. “Gràcies, Cristina Fallarás, per ser un lloc segur per a totes nosaltres”, ha afegit.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!