Trencadissa confirmada al bloc de la investidura de Pedro Sánchez a causa de l’impost a les energètiques. Després d’una primera reunió sense fruits, Podemos liquida la mesa de negociació, que va acordar amb el PSOE a canvi del seu suport al paquet fiscal, amb la participació de la resta de partits i negociarà de tu a tu amb els socialistes, segons pot avançar ElNacional.cat. De la multilateralitat passa a la bilateralitat veient que Junts i el PNB van plantar la mesa de negociació la setmana passada i havien anunciat que tampoc assistirien a la segona reunió, convocada per aquesta tarda. Podemos i el PSOE van pactar una “comissió negociadora” amb la participació de “tots els partits polítics necessaris” amb la voluntat d’aconseguir el “consens necessari” per donar llum verda a la pròrroga de l’impost. El tret de sortida va ser el dimecres passat, amb la presència del PSOE, Sumar, ERC, Bildu, Podemos i el BNG: el Ministeri d’Hisenda va refermar el compromís de prorrogar l’impost a través d’un decret llei i totes les formacions implicades es van emplaçar a veure’s novament aquest dimecres a la tarda. Però la reunió no es produirà. La setmana passada, Junts va al·legar que el PSOE té “clar” el seu posicionament i el PNB va renunciar a participar en un “paperot” i aquesta setmana han mantingut la seva negativa a assistir-hi.
📝 La reunió sobre l’impost a les energètiques amb els partits de la investidura es fa sense Junts i el PNB
📝 Hisenda referma el compromís de prorrogar l’impost a les energètiques per decret llei
“Podemos acudirà a totes les reunions que siguin útils per aconseguir acordar un impost permanent a les energètiques”, justifiquen les veus morades consultades per aquest mitjà. Tanmateix, sostenen que la reunió convocada aquesta tarda “no té raó de ser” perquè “tots els grups parlamentaris que han confirmat la seva assistència estan d’acord a impulsar aquest impost”. “Cal que els representants de les energètiques al Congrés dels Diputats, Junts i el PNB, assisteixin a la reunió per avançar en la negociació, tal com havia compromès el PSOE”, afegeixen. I reblen que fins que els juntaires i els jeltzales hi siguin presents, negociaran de manera bilateral amb els socialistes, que “van ser els que es van comprometre a aprovar l’impost a les energètiques a canvi del vot favorable dels morats a la reforma fiscal”.
La decisió de Podemos arriba en plena guerra oberta entre els morats i el PNB. Just aquest cap de setmana, el president de la formació jeltzale, Andoni Ortuzar, considerava que Podemos és un “partit tòxic per a la continuïtat” del govern espanyol i etzibava a la líder dels morats, Ione Belarra, que “li bufa” el País Basc i exhibeix un “maximalisme infantil i numantí en la seva disputa existencial amb Sumar”. Dies abans, Belarra havia titllat el PNB i Junts de “cadellets de Repsol”. Just el dimecres, després de saber-se la negativa dels jeltzales a assistir a la primera reunió, Belarra va arremetre amb duresa contra Aitor Esteban: “Sembla que Josu Jon Imaz, CEO de Repsol, no deixa Aitor Esteban anar a la reunió de negociació de l’impost a les energètiques malgrat que el PNB s’hi havia compromès. Ja n’hi ha prou de partits que només defensen els interessos dels de dalt”, li va etzibar. I el PNB va sortir a X a replicar que “mai” havia dit que hi aniria: el 21 de novembre va avisar que “ningú” havia parlat amb ells sobre l’acord entre el PSOE i Podemos i va anticipar que fixaria una posició quan es creés la comissió.
El PNV nunca dijo que iría a esa ’comisión’. Esto dijo el PNV el 21-N. Pueden dar fe más de 170 periodistas que recibieron este mensaje a las 13:36 de ese día. Que digan ellos y ellas si miente @AITOR_ESTEBAN o si quien falta a la verdad (y al respeto) es @ionebelarra. https://t.co/9JJhWPHDEP pic.twitter.com/xg4rrHOjre
— Grupo Vasco (EAJ-PNV) Congreso (@EAJPNV_Congreso) December 11, 2024
Tres acords paral·lels del PSOE per salvar el paquet fiscal
Per trobar l’origen de la reunió de la setmana passada (que es convertirà en l’única), ens hem de remuntar al 21 de novembre. El govern espanyol necessitava salvar el paquet fiscal que se sotmetia a examen al Congrés dels Diputats i, per aconseguir la quadratura del cercle, va segellar tres acords paral·lels amb Junts, amb ERC i Bildu i amb Podemos. L’impost a les energètiques havia quedat fora d’aquella llei davant la fèrria negativa de Junts i, alhora, era l’exigència de republicans, abertzales i morats com a condició per avalar-la.
L’última fumata blanca va ser amb Podemos, amb qui els socialistes van acordar constituir una comissió negociadora per elaborar una proposició de llei. L’entesa incloïa, subsidiàriament, que si les converses no fructificaven abans del 31 de desembre, el govern espanyol aprovaria un reial decret llei amb la pròrroga del gravamen a les empreses energètiques per a l’any 2025. Això és, precisament, el que el PSOE havia promès a ERC, Bildu i el BNG tres dies abans i també necessitarà el suport de Junts. Així mateix, per mantenir els de Míriam Nogueras en l’equació, Podemos va reconèixer en el seu acord que el full de ruta traçat “haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització”, que era la demanda de Junts.
📝 Sánchez salva el paquet fiscal: impost a la banca i promesa d’allargar el de les energètiques
📝 Podemos i el PSOE arriben a un acord sobre l’impost a les energètiques per salvar la reforma fiscal
El PNB no va voler participar en el “paperot” de Podemos: “Així no es discuteixen les coses”
“El PNB no se sent obligat a prendre part a les urgències de Podemos de traslladar una imatge per justificar el seu suport irreversible a un paquet fiscal”, van esgrimir fonts de la formació jeltzale per justificar la seva absència en la primera reunió. Les mateixes veus recordaven que fa uns dies havien avisat Pedro Sánchez que no avalarien un decret llei que inclogui un gravamen que eludeixi el sistema del Concert Econòmic. “Ningú ens ha preguntat ni ha acordat amb nosaltres fer aquesta reunió. No té cap sentit ajuntar-se per discutir un gravamen entre set o vuit partits polítics en una taula oberta. Així no es discuteixen les coses, i encara menys tenint la premsa just a l’altra banda de la porta”, defensava més tard el líder del PNB a Madrid, Aitor Esteban. “No em sembla una bona estratègia, més enllà del que alguns necessiten de cara als mitjans de comunicació i propaganda. Per tant, per fer un paperot que necessita, sobretot, Podemos, però també algun altre, no hi participarem”, va reblar.