Després d'un any de defensar un procés constituent per "obrir el cadenat del 78" i comprometre's tot just fa un mes a celebrar un referèndum vinculant, Podemos enterra definitivament la seva promesa estrella per a Catalunya i l'exclou del seu programa. La formació de Pablo Iglesias proposa per a les eleccions generals "obrir un debat" per al "reconeixement i les formes de l'exercici al dret del decidir".

La seva mesura 277 del programa preveu "assegurar el dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país", però relega una consulta pactada amb l'Estat a una discussió per "avaluar i debatre les experiències del Regne Unit i del Canadà".

Manifest fundacional a favor del 9N

Al seu manifest fundacional per les eleccions europees del 2014, Podemos va donar suport a la consulta del 9N derivada de la llei de consultes aprovada el 27 de setembre de 2014 abans de ser suspesa per primer cop pel Tribunal Constitucional.

Procés constituent

Durant el 2015 van fer èmfasi en la necessitat d'un "procés constituent" que reconegués Catalunya com a subjecte sobirà, cosa que Catalunya Sí que es Pot va fer valer en campanya electoral a les eleccions catalanes del 27S per defensar un referèndum acordat amb l'Estat (programa CSQP eleccions catalanes 2015) .

També Ada Colau ha valorat a la presentació de la candidatura En Comú Podem per les generals que el partit lila "defensi amb valentia el referèndum". En Comú Podem ocuparà els escons que li cedeixi Podemos al Congrés si no assoleix prou representació com per obtenir veu pròpia a la cambra.

Una promesa recent

Amb la rebaixa de la promesa a la qual Iglesias s'ha compromès recentment en diverses ocasions, com ara el 28 de setembre i a mitjan d'octubre al cara a cara de "Salvados" amb Albert Rivera, no queda cap força política d'àmbit estatal que defensi el dret a decidir de Catalunya.