Unidas Podemos ha enviat una nova proposta al PSOE amb l'objectiu de reprendre la negociació i acordar un govern de coalició. El partit que lidera Pablo Iglesias assenyala que el document contempla quatre opcions diferents, amb "mesures programàtiques, distribució de responsabilitats i competències de caràcter flexible".
La formació morada destaca en una nota de premsa, que el text "parteix del punt d'acostament al qual havien arribat Unidas Podemos i els socialistes, just abans de la investidura fallida". Segons indiquen, la proposta programàtica està basada en la segona versió del document 'España Avanza' que el PSOE va fer públic el passat mes de juliol i en l'Acord Pressupostari per a 2019 que Unidas Podemos i el PSOE van signar la passada tardor.
A nivell de propostes, Podemos demana garantir llocs de treball "dignes i estables" i assegurar les pensions. Apujar el salari mínim dels 900 fins als 1.200 euros al final de la legislatura, assegurar l'actualització de les pensions en aplicació de l'IPC per llei i derogar la reforma laboral del 2012 "per garantir els drets dels treballadors i acabar amb la precarietat".
Vicepresidència i tres ministeris
Unidas Podemos insisteix en tenir càrrecs dins el Consell de Ministres com porta fent des del principi de la negociació. En totes quatre opcions que planteja al PSOE, es reserva sempre la vicepresidència de Drets Socials i Igualtat. En la primera, a més, hi suma els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social; el de Sanitat i Consum, el d'Habitatge i Economia Social. En la segona proposta, passaria per ocupar les cadires de Transició Ecològica, Ciència i Innovació i Universitats i Habitatge.
En el tercer escenari -a banda de la vicepresidència- demana les responsabilitats en Transició Ecològica, Ciència i Agricultura, Pesca i 'Espanya buidada'. A la darrera proposta, sol·licita els ministeris de Treball, Migracions i Seguretat Social, el de Ciència, Innovació i Universitats i el de Cultura.
L'equip negociador de Podemos està format per Pablo Echenique, Ione Belarra, Jaume Asens, Yolanda Díaz, Enrique Santiago i Juantxo López de Uralde. De moment, no hi ha data per a la reunió anunciada pel propi Sánchez amb Pablo Iglesias. Abans de marxar de vacances, el president en funcions va dir que començaria la ronda de contactes polítics a finals d'agost o principis de setembre. El rellotge de la investidura s'atura el 23 de setembre. Si no, aquell mateix dia es convocarien eleccions per al 10 de novembre.