El PP i el PSOE han anunciat un acord per evitar els talls elèctrics a persones sense recursos que es desenvoluparà en una llei. La paradoxa és que es tracta d'una iniciativa similar a la llei catalana d'emergència social que el govern de Mariano Rajoy va impugnar davant el Tribunal Constitucional en la part referida als desnonaments.
Després d'acceptar l'encàrrec per a la investidura, Rajoy va insinuar que si es feien les coses "bé", el PSOE no hauria de patir per la seva acció d'abstenir-se perquè governés el Partit Popular. El Congrés ha protagonitzat aquest dimecres el que podria ser un nou episodi en la voluntat de regalar els mèrits de les lleis socials als socialistes i deixar-ne fora Podemos. El ministre d'Energia, Agenda Digital i Turisme, Álvaro Nadal, i el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, han anunciat un acord per evitar els talls elèctrics a les persones vulnerables, que compta amb propostes de Ciutadans.
La llei encara haurà de baixar al terreny i ser desenvolupada reglamentàriament. Nadal ha explicat que la definició de "persones vulnerables" està per concretar, i que a més d'aplicar-se a la llum, estudien que es faci extensiva al gas. També cal analitzar la forma com s'articularà el procediment per evitar els talls de subministrament, que suposa una modificació de l'article 52. S'aplicarà en funció de la renda, encara per concretar, tot l'any i no només els mesos d'hivern. L'acord es concretarà a través d'un decret llei que el Consell de Ministres aprovarà aquesta setmana o la propera.
El ministre remetrà el seu text d'acord als grups perquè facin aportacions. Nadal s'ha compromès que tot estigui resolt i desenvolupat el reglament en un termini màxim de tres mesos. Aquesta i altres qüestions seran tractades a la Conferència de Presidents Autonòmics, on tant Catalunya com el País Basc no hi aniran. Preguntat per aquest diari sobre com interlocutarà l'Estat amb la Generalitat i la lehendakaritza, el ministre ha tret pressió dient que hi havia grups a la cambra que representen els seus interessos.
Precisament, la llei espanyola arriba després que el Tribunal Constitucional suspengués la llei catalana sobre desnonaments i pobresa energètica, tot i que més tard alguns recursos es van retirar en una comissió bilateral entre els dos ens. Sobre això, Nadal ha afirmat que aquells qui tinguin una legislació diferent, també l'haurien de poder aplicar, sempre que s'ajusti a la legalitat. Això passa perquè la competència energètica és de les comunitats autònomes, i la implementen elles i per proximitat ajuntaments, però part de la judicial del govern espanyol.
De moment, el PSOE li garanteix el seu suport a canvi d'aquesta "treva" i de donar-li suport a la reforma del bo social, la tarifa subvencionada que s'aplica als consumidors d'ingressos baixos. Per això, el ministre ha celebrat que amb l'acord se soluciona el tema "més urgent" del sector elèctric, que era aclarir el finançament d'aquest bo. Així s'aconsegueix evitar els elements que el Suprem assenyala que dificulten o poden suposar discriminació entre diferents operadors, a l'hora de finançar "correctament" el bo social i "tota la resta", com la prohibició dels talls de llum.
Aquest fet arriba després que el PP pactés el salari mínim amb els socialistes, tot i la proposició de la formació morada aprovada a la cambra baixa per a l'increment del mateix. "Podemos no ha fet els deures, no em van contestar el document que els vaig enviar", ha dit Nadal. "Nosaltres presentem un document articulat, pel qual hem estat treballant molt, amb experts", ha reivindicat Hernando. La qüestió és que fonts de la formació morada denunciaven des de primera hora del matí que "quan un ministre vol, et truca", convertint el Congrés en un pati d'escola.
Ciutadans també afirma que la interlocució amb el govern espanyol va ser difícil, però li van fer arribar les seves suggeriments dimarts a la tarda i seran compreses en l'acord. La qüestió és que la formació taronja ja té un pacte de govern amb el PP, que advoca per aquesta qüestió.