L'espionatge a una seixantena de dirigents independentistes ha passat gairebé desapercebut per Madrid. S'ha vist aquest matí a les portades dels diaris editats a la capital espanyola i en el silenci públic del govern espanyol. Però hi ha excepcions que esquerden l'omertà. És el cas d'Unidas Podemos, que aquest dimarts ha exigit als ministres d'Interior i de Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles, que obrin una investigació per a esclarir els fets revelats per la premsa internacional. No és el primer cop que el soci petit de La Moncloa reclama explicacions sobre l'espionatge polític.

En roda de premsa al Congrés aquest dimarts, el portaveu parlamentari d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha reclamat una investigació "immediata" sobre les informacions que s'han conegut. "Han de rodar caps si hi ha hagut il·lícits comesos des de l'estructura de l'Estat", ha assegurat Echenique, que ha instat el soci majoritari del govern espanyol a "investigar els fets i depurar totes les responsabilitats que s'hagin de depurar". Ha advertit que no pot quedar "la més mínima ombra de dubte" davant d'uns fets "gravíssims i inacceptables en una democràcia moderna".

 

Per ara, l'única explicació de La Moncloa ha arribat per fons oficials. "Ni el ministeri, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis", asseguraven aquest dilluns fonts oficials del Ministeri de l'Interior. Les mateixes fonts "recordaven" que ni Interior ni les forces de seguretat espanyoles han contractat NSO. CitizenLab, en la seva investigació, suggereix que hi ha evidències que indiquen un "fort nexe" de l'espionatge amb "una o més entitats del govern espanyol".

Ni rastre a la premsa de Madrid

Aquest dilluns al migdia la revista The New Yorker va publicar que el telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser infectat pel sistema israelià de ciberespionatge Pegasus, a partir de dades d'una investigació de l'organització Citizen Lab, un grup d'experts en ciberseguretat de la Universitat de Toronto. Segons la publicació, més de seixanta telèfons de polítics, advocats i activistes catalans han estat intervinguts amb aquest programa, entre els quals cita col·laboradors de l'expresident Carles Puigdemont, com el seu advocat Gonzalo Boye o Joan Matamala, en el seu últim cas amb un altre programa. També revelen que el telèfon de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé va ser infectat per Pegasus. Ara bé, ni rastre d'aquesta informació a les portades espanyoles.