Els serveis del Congrés dels Diputats ja han perdut el compte sobre les peticions de comissió d’investigació sobre la monarquia, totes rebutjades pel PSOE, el PP i Vox. Això no és obstacle perquè aquest dijous Unidas Podemos hi hagi insistit, amb una nova sol·licitud després que la fiscalia espanyola hagi decidit investigar el Rei emèrit. El grup de Pablo Iglesias ha registrat el text juntament amb ERC, JxCat, la CUP, el PNB, Bildu, Més País, Compromís i el BNG. Segons Pablo Echenique, és necessària “donades les serioses sospites de corrupció i males pràctiques” que recauen sobre Joan Carles I.
El portaveu d’Unidas Podemos ha destacat que aquesta nova petició és diferent a les interiors perquè ha aconseguit el suport de més d’una cinquena part dels diputats de la cambra. En segon lloc, perquè han realitzat una “tasca intensa d’estudi” de les decisions anteriors de la Mesa i la jurisprudència existent “per a maximitzar les probabilitats que aquesta comissió, a diferència de les anteriors, pugui ser qualificada per la Mesa”. Ha desitjat que “tant de bo sigui així”.
Per intentar passar el filtre de la Mesa del Congrés, la nova petició ha optat pels eufemismes. Abans els textos parlaven de "presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial". Ara, es parla ambiguament de "les relacions diplomàtiques i comercials entre Espanya i l'Aràbia Saudita, el seu vincle amb institucions i empreses espanyoles i els seus efectes sobre l'erari públic". Abans tampoc no es fixava límit temporal. La nova petició situa la investigació a partir del 2014, quan Joan Carles I deixa de ser cap de l'Estat.
En l’exposició de motius, Unidas Podemos sosté que l’interès públic de la comissió “resulta evident”, no només pel que fa a la Casa Reial, sinó també a grans empreses espanyoles. Posa l’exemple de diverses comissions d’investigació anteriors, com la del finançament il·legal del PP, la de l’accident de Spanair o la de l’accident ferroviari de Santiago. “Tractant-se de fets d'enorme gravetat i d'indubtable interès públic, la ciutadania té dret a la informació necessària per poder elaborar una crítica ponderada i les institucions el deure d'investigar, de determinar les responsabilitats polítiques que es derivin de tals fets i de proposar i implementar mesures que evitin que es repeteixin en el futur”, sosté el text.
Pablo Echenique ha justificat que “és millor una investigació potser una mica limitada dels fets que una no investigació, que és el que teníem fins ara”. I ha afegit: “Un plantejament de màxims per investigar el cap de l’Estat ja sabem el resultat que tindrà”. El portaveu d’Unidas Podemos ha deixat clar que no comparteixen aquestes regles del joc, però que cal buscar subterfugis.
L’objecte de la comissió
Així, la comissió se centraria en cinc punts. En primer lloc, l’existència de “xarxes i estructures opaques” per a adjudicar contractes, la seva relació amb Joan Carles I i els efectes sobre l’erari públic en l’actualitat. En segon lloc, “l’activitat de promoció internacional de l’Aràbia Saudita a Espanya” i la seva relació amb el Rei emèrit. En tercer lloc, "la possible existència de quid pro quo en forma de comissions o donacions en espècie o dineràries entre el govern de l'Aràbia Saudita i l'excap d’Estat”. En quart lloc, "el grau de coneixement d'aquestes presumptes activitats de l'excap d'Estat per part de les empreses i els organismes i departaments de govern implicats en les mateixes". Finalment, "el grau de coneixement d'aquestes presumptes activitats de l'excap d'Estat per part de les empreses i els organismes i departaments de govern implicats en les mateixes".
Totes les peticions de comissió d'investigació de la monarquia registrades durant els últims mesos, també amb el suport d'Unidas Podemos, han acabat naufragant a la Mesa del Congrés, on han estat tombades per la majoria del PSOE, el PP i Vox.