Ha arribat la quadratura del cercle. El PSOE i Podemos han assolit un acord que permetrà que el paquet fiscal que es vota avui al Congrés dels Diputats rebi llum verda. Socialistes i morats han pactat impulsar una nova proposició de llei que contingui un impost a les empreses energètiques. Per posar-lo negre sobre blanc, es constituirà una comissió negociadora en els pròxims dies amb la participació de “tots els partits polítics necessaris per aprovar aquesta reforma” amb la voluntat d’aconseguir el “consens necessari per aprovar l’impost. Si aquest consens no s’aconseguís abans del 31 de desembre, el govern espanyol aprovarà un reial decret llei amb la pròrroga del gravamen a les empreses energètiques per a l’any 2025. Això és el que el PSOE va prometre a ERC, Bildu i el BNG el dilluns i que necessitarà el suport de Junts. Això sí, per mantenir els de Míriam Nogueras en l’equació, els morats reconeixen que aquesta estratègia “haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització”. A mig matí, la impulsora de la reforma fiscal, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha aparegut davant dels mitjans de comunicació per verbalitzar la voluntat del PSOE de “complir amb tots els compromisos que va assolint amb els diferents grups parlamentaris”. Un gest públic que ha acabat fent encaixar totes les peces.

🔎 El paquet fiscal de Sánchez, a examen al ple del Congrés: què es vota i què pot passar?

📝 La Moncloa promet a ERC, Bildu i BNG prorrogar l’impost a les energètiques per salvar el paquet fiscal

 

El primer desbloqueig va arribar el dilluns a última hora. Abans de votar el dictamen de la llei a la Comissió d’Hisenda, el PSOE va assolir un pacte in extremis amb ERC, Bildu i el BNG: el compromís de prorrogar l’impost a les energètiques a través d’un reial decret llei a canvi del seu suport a la norma. I, ja de matinada, la votació va tirar endavant. Pocs minuts després, el Ministeri d’Hisenda va fer un comunicat oficial reafirmant l’acord amb Junts de “no gravar a les empreses energètiques que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. Semblava que María Jesús Montero havia trobat el desllorigador per fer conciliar totes les posicions. Però faltava un actor per convèncer: Podemos, que no té presència a la Comissió d’Hisenda. Els morats han mantingut les negociacions obertes fins a última hora. De fet, la líder dels morats, Ione Belarra, menys d’una hora abans que es fes públic l’acord, optava per ser “discreta” en declaracions als mitjans de comunicació. “Ara mateix no estem en condicions d’anunciar cap acord”, reconeixia als passadissos del Congrés. Però al final hi ha hagut fumata blanca.

Josep Maria Cruset (Junts): “Hi ha qui es fa l’enfadat i ens ataca”

Durant el debat, el diputat de Junts Josep Maria Cruset ha celebrat l’aprovació del paquet fiscal acordat pels juntaires amb el PSOE i ha reivindicat el seu paper en la negociació. “No ens movem de la nostra posició si no és per estar a favor de Catalunya i la seva gent”, ha posat en relleu. I ha llençat un dard als altres socis d’investidura de Pedro Sánchez: “Sembla que hi ha gent que ho ha entès i negocia i hi ha qui es fa l’enfadat i ens ataca”. Així mateix, ha destacat que les esmenes avalades per Junts han propiciat que “es preservin les inversions industrials i estratègiques a Catalunya i el futur industrial del país i els llocs de feina i que no es produeixi un augment de la factura del gas, de l’electricitat i gasolina”. “Hi haurà paquet fiscal en benefici dels catalans per milers de milions d’euros i això és el que compta”, ha reblat. Per acabar, ha enviat un missatge mirant al futur, qui sap si en direcció dels Pressupostos Generals de l’Estat: “Ara ja saben on som, sempre ens trobaran aquí per negociar”.

 

A més, la nova llei també inclou altres mesures promogudes per Junts:

  • Una rebaixa de la pressió fiscal a pimes, microempreses i cooperatives amb una rebaixa de l’impost de societats que preveu un estalvi de 2.500 milions d’euros.
  • La bonificació del 100% de les cotitzacions dels entrenadors i monitors dels clubs esportius sense ànim de lucre.
  • El manteniment de la prestació per incapacitat permanent, que quedarà suspesa temporalment quan el beneficiari trobi feina i es reactivarà en cas de pèrdua de la feina.
  • Bonificacions per a la reinversió empresarial per tal que les empreses catalanes que reinverteixin els seus beneficis obtinguin reduccions a l’impost de societats (que seran superiors si comporta la creació de nous llocs de treball).

Pilar Vallugera (ERC): “S’ha acabat el xantatge sistemàtic d’energètiques als governants”

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha reivindicat l’acord que va assolir el dilluns amb el PSOE. El seu compromís d’avalar la llei va arribar a última hora després que el govern espanyol prengués l’acord que “existiria” un reial decret llei que es votaria al Congrés i que la Moncloa “mirarà de fer tot el possible” perquè tirés endavant, en paraules de la diputada d’ERC. “Si convé, amb algun tipus d’excepció o bonificació al procés de transició ecològica”, ha reconegut. I aquest ha acabat sent el desllorigador de tot plegat. “Quan un govern diu que farà un pacte hi ha d’haver prou confiança per poder mantenir relacions polítiques”, ha defensat Pilar Vallugera. I ha deixat clara la seva posició: “En nosaltres, trobaran la flexibilitat necessària perquè el reial decret llei pugui tirar endavant, la voluntat que les empreses continuïn estant al territori i l’exigència que totes aquestes les empreses, que són les que més contaminen, paguin el que els correspon”. Finalment, ha enviat un missatge a les grans empreses: “S’ha acabat el xantatge sistemàtic d’energètiques als governants, la sobirania popular és aquí i no als consells d’administració”.

 

El PNB i Bildu no coincideixen en el diagnòstic sobre l’acord Podemos-PSOE

Després de conèixer-se l’acord entre Podemos i el PSOE, el PNB i Bildu hi han reaccionat breument. “Ningú ha parlat amb el PNB. Quan es creï aquesta comissió negociadora, el PNB veurà quina és la posició que fixa a partir de la proposta impositiva que es faci i a la posterior negociació”, han esgrimit fonts dels jeltzales. Per la seva banda, els abertzales es comprometen a “continuar negociant i treballant per assolir que les empreses continuïn pagant el que els correspon”. “Ens alegrem que finalment totes les forces d’esquerres s’hagin sumat a l’acord que arribem dilluns amb el govern espanyol”, reblen fonts de la formació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!