Va ser inèdit: una esmena als propis pressupostos de l'Estat. En aquest cas, la va presentar el grup d'Unidas Podemos, de la mà d'ERC i EH Bildu, per allargar temporalment i ampliar la cobertura de la prohibició de desnonaments. Finalment, després del moviment per a pressionar els socialistes, els tres grups han acordat retirar l'esmena transaccional la mateixa setmana que es debaten al Congrés dels Diputats. Han arrencat el compromís del govern espanyol, en concret del sector del PSOE, d'abordar-ho internament a l'executiu, i donar-hi llum verda en un decret del Consell de Ministres.
Fonts d'Unidas Podemos confirmen l'acord per a retirar l'esmena, justament perquè el govern espanyol ja està debatent un reial decret "que treballa en la mateixa direcció". En aquest sentit, subratllen que un decret "és més ràpid" i es veuran abans els resultats. Fonts d'ERC i EH Bildu subratllen que s'ha fet "per a no interferir en les negociacions del nou decret" i donar l'opció a Iglesias d'intentar aconseguir-ho.
Però només s'ha retirat l'esmena transaccional dels tres grups. En canvi, ERC i EH Bildu mantenen les seves pròpies esmenes "en considerar que els passos donats fins ara són del tot insuficients i no van a la velocitat que requereix la situació". Se sotmetran a votació aquesta setmana al Congrés "amb l'objectiu de continuar pressionant des del Congrés".
Els impulsors de l'esmena transaccional justificaven quan la van presentar que volien fer "un pas més enllà" i contemplar "un ventall molt més ampli". En aquests moments, es prohibeixen els llançaments que tinguin el seu origen en la crisi econòmica generada per la pandèmia i volien avançar. De la mateixa manera, l'esmena contemplava la prohibició de tallar els subministraments mentre duri l'estat d'alarma. Es plantejava allargar-ho fins al desembre del 2022. Les formacions no van comptar amb la participació del PSOE, a qui va descol·locar la presentació d'una esmena als propis pressupostos. Finalment van acordar rentar els draps bruts a casa.
De fet, la Vicepresidència de Drets Socials, de Pablo Iglesias, i el Ministeri de Transports, de José Luis Ábalos, ja hi estan treballant. Els secretaris d'Estat d'Agenda 2030, Ione Belarra, i d'Habitatge, David Lucas, han mantingut diverses reunions per a acostar posicions i concretar-ho a través d'un decret.
Implicació dels serveis socials
Segons fonts del Ministeri de Transports i Habitatge, el decret que prepara el govern espanyol treballa sobre la implicació dels serveis socials en el procés de llançament. Per decidir sobre un possible desnonament, el jutge haurà de comptar primer amb un informe dels serveis socials que determini el grau de vulnerabilitat de les persones o famílies que es troben en el procés. Això implicarà els ajuntaments. A més, el document incidirà en el fet que les comunitats i els ajuntaments han d'orientar les ajudes del Pla Estatal de l'Habitatge per assolir solucions habitacionals per a les persones afectades per processos de desnonament.