Inicialment, el projecte de llei d'habitatge va ser registrat al Congrés dels Diputats per Unidas Podemos i les formacions independentistes i sobiranistes. Era una manera de pressionar el govern espanyol i concretament al PSOE, que mantenia bloquejat el seu compromís. Avui aquell proposició de llei s'ha debatut a la cambra baixa. Però ho ha fet amb un grup menys defensant el text. Ha estat Unidas Podemos, que ha retirat la seva signatura de forma acordada amb el PSOE. El motiu és que el passat octubre finalment el Consell de Ministres va donar llum verda al seu propi projecte de llei, acordat entre les dues parts. Malgrat tot, l'espai d'Unidas Podemos votarà a favor del primer text, que naufragarà pel vot en contra del PSOE.
La proposició de llei debatuda avui va ser impulsada per entitats com la PAH, el Sindicat de Llogateres de Catalunya o el moviment Ningú sense llar i registrada el passat 30 de setembre per part d’Unidas Podemos, ERC, Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, Més País, Compromis, el BNG i Nova Canàries. Entre altres qüestions, la iniciativa pretenia regular els preus del lloguer, la garantia de subministraments o la limitació de desnonaments (amb caràcter estructural, no només per la pandèmia). Un mes després va arribar l'acord dins del govern espanyol per a desbloquejar la seva iniciativa, una norma que aigualiria la catalana.
Les entitats han tornat a concentrar-se aquest migdia davant del Congrés dels Diputats, en un intent de pressió al PSOE. Però els socialistes no s'han donat per al·ludits. El seu portaveu a la cambra baixa, Héctor Gómez, ha assegurat en roda de premsa que la llei registrada per independentistes i entitats en defensa del dret a l'habitatge "xoca frontalment" amb l'avantprojecte del govern espanyol i que "no respecta" les competències autonòmiques. Finalment també han aconseguit que Unidas Podemos retiri la seva signatura.
Fonts d'Unidas Podem assenyalen que hi votaran a favor pel seu "compromís amb els col·lectius d'habitatge i la seva llei, perquè sense la seva feina no s'entendria cap de les fites que hem assolit per a garantir el dret a l'habitatge". Ara bé, justifiquen la retirada de la signatura "com a mostra de compromís també amb la llei del govern, per a no donar-li cap excusa al PSOE per a trencar l'acord".
Rufián llegeix la Constitució
Durant la seva intervenció al ple, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha tingut retrets cap a l'oposició de la triple dreta, però també per a l'"esquerra covarda". Des del faristol, el diputat republicà ha tret un exemplar de la Constitució espanyola i s'ha dirigit als autoproclamats com a "constitucionalistes", als qui ha llegit sencer l'article 47: "Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics".
També ha intervingut el diputat cupaire Albert Botran, que ha denunciat com no paren d'augmentar els desnonaments per la pujada dels preus davant la inacció i fins i tot la facilitat d'anteriors governs. "És violència de la que no se'n parla, però és violència. Que et facin fora de casa per no poder pagar-la és violència", ha carregat el portaveu anticapitalista. També ha constatat com la llei oferta pel govern espanyol "queda molt per sota" de la llei aprovada pel Parlament de Catalunya, que "ni legisla ni deixar legislar" i que procura "no molestar gaire els propietaris". Ha aprofitat per a reclamar que retirin el seu recurs davant del Tribunal Constitucional contra la norma catalana.