ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La resposta a la invasió russa d'Ucraïna també fractura els dos socis del govern espanyol. El matí ha arrencat amb la rectificació del president Pedro Sánchez, anunciant que Espanya finalment sí que enviarà directament armes a la resistència ucraïnesa. La resposta d'Unidas Podemos no s'ha fet esperar. Des dels mateixos passadissos del Congrés dels Diputats, la ministra Ione Belarra li ha esmenat la plana: aquesta no és la resposta més eficaç, sinó que fins i tot és "perillosa" i pot abocar-nos a un escenari de "guerra mundial". De fet, la també secretària general de Podemos li ha retret a Sánchez que no hagi fet referència a les vies diplomàtiques. Un nou gripau que s'empassa el soci petit. No obstant això, la vicepresidenta Yolanda Díaz ja ha tancat files amb la decisió de Sánchez en un intent d'apagar el foc, expressant-li "tot el suport".
Molts països de la Unió Europea han començat a enviar armes pel seu compte a Ucraïna durant els últims dies. Però, en un context de divisió a La Moncloa, Espanya va descartar fer-ho. El govern central al·legava que ja hi havia una via unitària a través de Brussel·les, el fons de 500 milions d'euros creat per aquests efectes. Es limitava a proporcionar, pel seu compte, material defensiu i sanitari. Avui, però, ha arribat el cop de volant. En la seva compareixença davant del Congrés, Pedro Sánchez ha anunciat que l'Estat també enviarà "material militar ofensiu a la resistència ucraïnesa" per fer front a la invasió russa. Ho ha justificat en resposta a "alguns grups que posen en qüestió el nostre compromís", tot sostenint que "la unitat és fonamental". En la mateixa intervenció també ha anunciat que impulsarà la inclusió de Rússia a la llista de paradisos fiscals.
Però, pocs instants després, Ione Belarra se n'ha desmarcat. "És evident que tots volem parar els peus a Putin i que aquesta guerra com abans millor, però la clau és com és més eficaç", ha assegurat la ministra de Drets Socials. En aquest sentit, la dirigent morada ha rebatut que "contribuir a l'escalada bèl·lica no resoldrà abans el conflicte i pot portar-nos a un escenari més incert i perillós de guerra mundial". En aquest sentit, ha lamentat com ni Espanya ni la Unió Europea no estan reforçant les vies diplomàtiques. Ha deixat clar que l'enviament d'armes "no és la mesura més eficaç". I ha reblat: "La pau no té res de naïf o de hippy".
La vicepresidenta Yolanda Díaz, també als passadissos del Congrés, ha intentat apagar la crisi. "El president compta amb tot el nostre suport", ha assegurat la ministra de Treball, que ha assegurat "tots" els ministres estaven "informats" de la decisió.
Llista de paradisos fiscals
Més enllà de l'enviament d'armes, Pedro Sánchez també ha anunciat que Espanya impulsarà, tant a la Unió Europea com a l'OCDE, la inclusió de Rússia en la "llista negra" de paradisos fiscals. L'objectiu, ha defensat, és "aïllar Putin, el seu govern i l'oligarquia". La llista europea de paradisos fiscals s'actualitza cada sis mesos, i l'última actualització va tenir lloc justament la setmana passada. Avui en formen part nou països: Panamà, Fiji, Trinitat i Tobago, les Illes Verges, Palau, Samoa, la Samoa nord-americana, Vanuatu i Guam. El dirigent socialista també ha advertit Putin que les sancions vigents es mantindran fins que abandoni Ucraïna i "torni a les fronteres" prèvies a la invasió iniciada fa una setmana.