Pedro Sánchez s'ha basat en l'enquistament del conflicte al Sàhara Occidental per a justificar el seu viratge: enterrar l'autodeterminació i avalar la proposta marroquí d'autonomia del 2007. La resposta dels seus socis de govern no s'ha fet esperar: aquesta proposta "dubtosament" resoldrà el contenciós. És més, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha acusat la part socialista d'abandonar el seu programa electoral i alinear-se amb la posició impulsada per l'expresident nord-americà Donald Trump. "Pensem que és difícil de justificar", ha rematat.
El president del govern espanyol ha acumulat diverses compareixences en una de sola, en un discurs d'una hora i quart de durada. I cap al final ha abordat la nova relació amb el Marroc i la qüestió del Sàhara Occidental, que ha fet aflorar noves discrepàncies dins l'executiu central. Per una banda, ha defensat que la relació amb Rabat és "estratègica" i "indispensable", i ha recordat com el PSOE, des de l'oposició, va donar suport al govern d'Aznar en la crisi de Perejil de 2002. La nova entesa amb el Marroc, ha reblat, permetrà "garantir un territori segur" i una frontera que controli els fluxos migratoris. Per altra banda, sobre el Sàhara Occidental, ha insistit en una mateixa idea: "Superar un conflicte que porta més de quatre dècades enquistat i sempre dins del Marc de Nacions Unides".
En el torn de rèplica, Pablo Echenique ha admès que la seva intervenció d'avui era "complexa" però ha tret ferro a les discrepàncies, que són normals en un govern de coalició. I davant la negació de Sánchez d'un viratge, ha plantejat que hi ha dues possibles posicions. La primera, que "defensa la lliure determinació" del poble saharaui i que és "la posició de les Nacions Unides, d'Unidas Podemos i que figura en el programa electoral del PSOE". La segona, que "prefereix que el Sàhara sigui una província més del règim marroquí amb un nivell d'autonomia per definir". Ha recordat que aquesta segona "és la posició que va definir Trump" i que ara, lamentablement, ha comprat el govern espanyol.
"Lamentablement, hi ha hagut un canvi de posició i pensem que és difícil de justificar", ha rebatut Echenique, que ha remarcat que parla "amb tota la lleialtat". Ho ha comparat amb la situació d'Ucraïna: "En aquests moments un règim autocràtic i autoritari ha envaït un país més petit, està violant drets humans i tot Occident està d'acord que no són justes les seves reclamacions de sobirania". I ha desmentit els arguments pragmàtics del president del govern espanyol: "És dubtós que la solució d'autonomia ho resolgui. Només hi ha un precedent, el d'Eritrea, que va sortir molt malament".
També ha estat crític el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, que s'ha expressat a través de Twitter: "Senyor Sánchez, el pla de Mohamed VI amb el poble sahrauí és igual de 'seriós i creïble' com el de Putin amb l'ucraïnès. La 'unitat' que reclama no es pot construir d'esquena als drets humans i a l'ONU".