Unidas Podemos rectifica: finalment votarà a favor d'investigar Felipe González pels GAL en una comissió del Congrés dels Diputats. Així ho ha anunciat aquest divendres el portaveu a la cambra, Pablo Echenique, qui aquest dijous descartava fer-ho perquè "ja sap tothom el que va passar". La pressió durant les últimes hores ha estat molt forta, després que els comuns i Elkarrekin Podemos --la coalició al País Basc-- emetessin comunicats desmarcant-se de la posició oficial anunciada per Echenique. Amb dos membres a la Mesa, dimarts que ve tindran damunt la taula la comissió registrada per independentistes i nacionalistes.
En un fil de Twitter molt crític, Pablo Echenique atribueix el rebombori dels GAL en aquests moments a interessos partidistes. No obstant això, justifica el canvi de posició en la seva coherència. “La nostra opinió sobre aquesta època fosca d’Espanya és ben coneguda, així com la nostra trajectòria contra l’ús il·lícit de les estructures de l’Estat profund i la necessitat d’investigar el terrorisme d’Estat en seu parlamentària”, assegura el dirigent de Podemos. En aquest sentit, subratlla que hi ha una “voluntat clara de la societat basca i del conjunt de la societat espanyola d’investigar aquests fets”.
El portaveu al Congrés tracta de justificar-se, després de dir aquest dijous que ja se sabia tot dels GAL i que podria “distreure” d’altres assumptes. En primer lloc, reitera que l’informe de la CIA “no aporta absolutament res nou que no se sabés ja”, que va ser desclassificat el 2011 i publicat el 2018. Acusa el diari La Razón de “rescatar” el document en una “operació clara”: “Aquest mitjà treballant activament per a trencar el govern de coalició”.
En segon lloc, Echenique recorda que “hi ha eleccions eleccions basques i el nacionalisme basc va decidir que a ells també els venia bé el tema”. En aquest sentit, es qüestiona: “Millor parlar del GAL que de Zaldíbar o de l’ingrés mínim vital, veritat?”. El portaveu parlamentari conclou que “aquest és el context en el qual es planteja aquest comissió d’investigació i tenim molt clar que no s’estaria parlant d’això si no hi hagués govern de coalició i eleccions basques”.
Malgrat tot, la iniciativa sembla abocada al naufragi i previsiblement no passarà el filtre de la Mesa. El més probable és que el PSOE acabi unint els seus vots a la Mesa del Congrés amb els del PP i Vox per a no admetre a tràmit la petició.