Els resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de maig van deixar una alta probabilitat de capgirar la truita a la majoria de comunitats que van anar a les urnes. Fruit dels comicis, el Partit Popular té a les mans la possibilitat d’arrabassar al PSOE la majoria del poder territorial que ostentava en l’anterior legislatura i que ara pot quedar escapçat parcialment. Per fer-ho, els populars han començat a moure cel i terra per teixir aliances amb diferents formacions, però inevitablement, en alguns territoris, s’haurà d’asseure a negociar amb Vox, que ja ha començat a exigir entrar als governs. La premissa inicial del PP és governar en solitari i promoure acords amb formacions regionalistes per esquivar la incomoditat de pactar amb l'extrema dreta. Que ho aconsegueixin ja són figues d’un altre paner perquè, com es pot comprovar, la calculadora no fa miracles.
Tot i que hi ha tres majories absolutes en les quals no hi ha discussió possible, l’aritmètica resultant obliga a les diferents candidatures a entendre’s obrint la porta a més d’un pacte per assolir el poder. A continuació repassem el minut i resultat del gir a les comunitats autònomes, a pocs dies que es comencin a constituir els primers parlaments autonòmics.
El PP, obligat a entendre’s amb Vox per endur-se el País Valencià
Els números al País Valencià són tossuts. El Partir Popular de Carlos Mazón, sense marge de maniobra, haurà de passar sí o sí per l’adreçador de Vox per aconseguir la investidura, sabent que tant el PSOE com Compromís han declinat donar-li suport ni com a mesura per establir un cordó sanitari per barrar el pas a l’extrema dreta. Ximo Puig, a més, ja ha rebutjat un pacte de legislatura que havien ofert els populars per defugir l’extrema dreta, en el marc de la ronda de negociacions amb els partits que han obtingut representació: dilluns 12 es reunirà amb Compromís i el dimarts 13, amb Vox. Per ara l’ultradreta, el candidat de la qual està condemnat per violència masclista, guarda silenci, però la seva intenció és exigir entrar al govern valencià i evitar un executiu monocolor de Mazón, que per ser investit necessita els sí dels ultres.
Les Corts Valencianes es constitueixen el 26 de juny, dia en què se sabrà com queda constituïda la mesa del parlament i que permetrà llegir les primeres pistes dels pactes. Tot i així, els terminis es podrien estirar al màxim per evitar que la campanya electoral coincideixi amb la sessió d’investidura, que podria tenir lloc després del 23 de juliol.
Les Illes Balears: Vox interfereix en la victòria de Prohens
Marga Prohens (PP), clara guanyadora de les eleccions regionals, ha començat una travessa per governar sense Vox a les Illes Balears. Per ser investida, els populars ja han sumat el vot del diputat regional de Formentera per Sa Unió, amb la qual cosa ja ha aconseguit 26 vots positius, que sumen més que els 25 de l’esquerra (PSIB-PSOE, MÉS, Més per Menorca i EUIB-Podem). Ara bé, per ser elegida i conformar un govern monocolor, Prohens haurà de comptar amb l’abstenció de Vox i, en aquest cas, el PP admet que “no sortirà gratis”.
Els dos interessats han anunciat que començaran a negociar amb profunditat a partir de la setmana que ve. Segons va explicar el digital eldiario.es, Vox exigirà asfixiar el català a l’administració, el tancament d’IB3 i procurar un creixement urbanístic il·limitat. Segons l’Estatut de les Balears, el Parlament s’ha de constituir com a molt tard el 27 de juny i la primera sessió d’investidura -per majoria absoluta-, el 12 de juliol a tot estirar. La segona sessió -per majoria simple- s’ubicaria el 14 de juliol com a màxim, al mig de la campanya electoral.
El PP confia en Aragón Existe per limitar la rellevància de Vox a l’Aragó
La irrupció d’Aragón Existe, que representa els valors de l’Espanya buidada, pot ser la taula de salvació de Jorge Azcón (PP) per aïllar-se de la influència de Vox. En aquest cas, els populars en tindrien prou aconseguint el suport del Partido Aragonés i la formació germana de Teruel Existe. En aquest escenari, Vox tindria complicat evitar un govern en solitari. Tot i així, el president aragonès en funcions, el socialista Javier Lambán, ha preguntat al PAR i Aragón Existe “si estan disposats a ser escolanets del PP”. Les Corts de l’Aragó engegaran el 23 de juny i, segons el reglament de la cambra, la primera sessió d’investidura s’haurà de convocar el 14 de juliol, com a molt tard. I en plena campanya electoral. La segona sessió s’ha de fer 24 hores després de la primera.
PP-Vox, l’única sortida per desbancar Fernández Vara a Extremadura
Per capgirar la truita a Extremadura, el PP no té més remei que negociar amb Vox. Els números són els números perquè els populars només tenen aquesta carta per fer fora el socialista Guillermo Fernández Vara que, tot i ser el més votat, no té alternativa. María Guardiola (PP) està encallada amb les converses. “Quan vulgui i on vulgui Vox ens asseurem a parlar”, ha dit la candidata popular a les xarxes socials aquesta setmana. D’aquesta manera responia a la queixa de l’ultradreta, que li retreuen que no vulgui parlar obertament d’un pacte, al marge de reclamar formar part del futur govern regional.
L’Assemblea d’Extremadura quedarà constituïda el 20 de juny. Com a màxim, el candidat a la investidura haurà de proposar el seu programa de govern al ple el 20 de juliol i, si no obté la majoria absoluta, haurà d’esperar al 22 de juliol, que coincidiria amb la jornada de reflexió per a les eleccions generals del 23-J.
Revilla (PRC) s’ofereix per aïllar Vox a Cantàbria
A Cantàbria, l’encara president Miguel Ángel Revilla ha aplanat el camí al Partit Popular. El líder del Partit Regionalista (PRC) ha garantit un govern en solitari del PP per evitar que la comunitat “no es contamini amb Vox”. D’aquesta manera, les 8 abstencions dels regionalistes permetran que María José Saénz de Buruaga pugui ser investida com a presidenta esquivant la dependència amb Vox. “No soc un carronyaire, no obstaculitzaré al que ha tingut un resultat tan espectacular”, va justificar Revilla. El Parlament de Cantàbria es constituirà el proper 22 de juny i la primera investidura s’haurà de fer entre el 15 i el 19 de juliol.
Astúries: el PSOE podrà resistir amb l’esquerra
El socialista Adrián Barbón tindrà la complicitat de la resta de forces d’esquerres per frenar un gir a la dreta. En aquest punt, Izquierda Unida i Podemos facilitaran la investidura del president socialista i no descarten formar una coalició de govern que estan negociant. Els postcomunistes pretenen signar un pacte de govern amb els socialistes, però ja han assegurat el suport a Barbón a la investidura. Segons IU, “el PSOE té menys escons que tota l’esquerra sumada i, per tant, IU no pot generar inestabilitat, ha de sumar-s’hi i traslladar a la dret que no governarà”.
La primera sessió de la legislatura asturiana es farà el 26 de juny amb la constitució del parlament regional. Segons l’Estatut d’Autonomia, la investidura s’ha de fixar en un termini màxim de 2 mesos, així que, a tot estirar, s’ha de resoldre abans del 26 d’agost. Atesa l’aritmètica, l’esquerra podrà investir Barbón en la primera jornada per majoria absoluta.
El PSOE s’aferra a repetir aliança per mantenir Navarra
L’escenari fragmentat del parlament navarrès fa que el PSN-PSOE hagi de tornar a acordar una aliança per mantenir-se al govern foral. Per manar, María Chivite necessita pactar amb Geroa Bai (una coalició en la qual hi està integrat el PNB) i Podemos, i requereix una altra vegada l’abstenció d’EH Bildu. A la dreta, la suma d’Unión del Pueblo Navarro (UPN), el Partit Popular i Vox es queda a 5 escons de la majoria absoluta i no tenen cap possibilitat d’articular una alternativa parlamentària. De fet, les negociacions a l’esquerra estan encarades perquè el PSN i Geroa Bai ja han acordat que la presidència del parlament quedi a mans dels segons. La constitució de les corts navarrès s’efectuarà el dia 16 de juny mentre que la investidura s’ha de convocar, com a molt, el 28 d’agost.
Coalición Canaria i el PP prenen el tron a les Canàries
Coalición Canaria i el PP, segona i tercera força a les urnes, han anat per feina a les Illes Canàries, han certificat el canvi de rumb insular i succeiran el socialista Víctor Torres. Les dues formacions han firmat aquesta setmana un acord per governar les illes durant els propers quatre anys. Al pacte s’hi han sumat l’Agrupación Herreña Independiente, que assumirà una conselleria, i l’Agrupación Socialista Gomera, que ocuparà posicions de segon nivell a l’executiu. Aquestes quatre formacions superaran el llindar de la majoria absoluta. El Parlament autonòmic es constituirà el 27 de juny i, com que no hi ha termini específic per a la sessió d’investidura, l’elecció del nou president ocorrerà en un màxim de dos mesos des de la primera votació.
Ayuso regna a la Comunitat de Madrid
El PP ha recollit a la Comunitat de Madrid els millors resultats del 28 de maig. De la mà d’Isabel Díaz Ayuso, els populars han assolit una majoria absoluta folgada amb 70 escons. Amb aquestes xifres aconseguides, Ayuso podrà governar sense la influència de Vox, tal com ha passat en la legislatura que tot just acaba. La formació de l'Assemblea de Madrid ja té data: es constituirà el dimarts 13 de juny i, previsiblement, Ayuso serà investida el 20 de juny.
Tranquil·litat del PP a la Regió de Múrcia
A la Regió de Múrcia, Fernando López Miras (PP) governarà en solitari perquè s’ha quedat a les portes de la majoria absoluta i, a més, no hi ha cap altra aliança d’esquerres que el pugui desbancar. Allà el PP ha tret més escons que tota l’esquerra junta i, això sí, haurà de comptar amb l’abstenció de Vox per ser investit, encara que no tindrà marge de maniobra per influir en l’executiu. La sessió constitutiva de l’Assemblea Regional se celebrarà el dimecres 14 de juny, encara que el reglament no estableix cap termini per fixar la sessió d’investidura.
El PP recupera La Rioja
El PP recuperarà el poder quatre anys després d’aconseguir majoria absoluta al parlament regional. Ni tan sol necessitarà l'ajuda de Vox. Al seu torn, el PSOE i Podemos s’han quedat a 3 escons de conservar el govern. Gonzalo Capellán serà el president de La Rioja en la propera legislatura, en substitució de Concha Andreu (PSOE). Les corts es constituiran el 22 de juny i encara no hi ha data per a la investidura de Capellán. La de La Rioja és la tercera majoria absoluta del PP a tot l'Estat, juntament a la Comunitat de Madrid i Andalusia.
L’oasi socialista de Castella La Manxa
L’única satisfacció del PSOE és que Emiliano García Page podrà tornar a governar amb majoria absoluta a Castella La Manxa, tot i que la va mantenir pels pèls (17 escons). Conscient de ser un oasi enmig de la desfeta socialista, García Page defensa que “molts presidents s’han emportat un bufetada que no anava per a els”. D’aquesta manera suggereix que la figura de Pedro Sánchez ha provocat desgast i ha penalitzat els candidats en les eleccions del 28 de maig. En qualsevol cas, el Parlament autonòmic quedarà constituït el 22 de juny i el president socialista té via lliure per convocar la sessió d’investidura, que superarà en la primera volta.