El Poder Judicial ha demanat mantenir classificats documents com els de Pegasus, després de la petició de Pere Aragonès la setmana passada. Durant l'acte d'entrega dels XVI premis del Fòrum Justícia i Discapacitat aquest dimecres, el president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, ha sol·licitat al govern espanyol que no propiciï "desavinences desclassificant, per a la seva espúria difusió", documents com els relacionats amb l'ús del programari d'espionatge per part del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).
Va ser aquest dimarts quan el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va explicar que si un jutge "demanava la desclassificació i no afectava la seguretat nacional" procedirien a fer-la. "Hi ha un compromís públic del govern espanyol que ve de lluny i és que en aquest afer, transparència absoluta. Amb la consciència tranquil·la i perquè s'aclareixi, desclassificarem allò que els jutges ens demanin, tot i que primarà la seguretat nacional", va aclarir el ministre.
És per aquestes declaracions que Guilarte ha assegurat que està en mans del govern espanyol "no propiciar desavinences desclassificant, per a la seva espúria difusió, fets totalment fora del context en el qual van sorgir". Segons fonts del poder judicial consultades per Europa Press, el president interí de l'òrgan de govern dels jutges es referia a les peticions de desclassificació alienes, com les dels partits polítics, i no a les fetes des de l'àmbit judicial.
D'altra banda, Guilarte ha demanat que els jutges no siguin cridats a les comissions parlamentàries d'investigació creades arran dels pactes d'investidura per investigar si hi va haver lawfare en els casos que afecten independentistes catalans. De fet, ha assegurat que aquestes comissions d'investigació són "extravagants" i ha tornat a reclamar "rebaixar la tensió que envolta el poder judicial per anar passant pàgines per fomentar una concòrdia que tant necessitem" —en referència a les acusacions de la portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras.
Paraules per a Nogueras
"Prego que no se'ns cridi a comissions extravagants. Percebo que avui resulta ser aquesta també la sensibilitat ministerial, perquè ahir vam sentir del titular de Justícia (Bolaños) que els jutges no tenen obligació d'assistir a comissions d'investigació, i que la seva assistència no tindria cap utilitat", ha recordat. Així, ha lloat que es reconegui "ja sense titubejos la improcedència de tals crides per explicar en unes seus" el "procedir jurisdiccional" dels magistrats. "Benvingudes aquestes encertades paraules que, defensades en un altre moment i escenari, tal vegada haurien evitat plasmar el pertorbador anglicisme (lawfare) en cap document. I, ben segur, ens hauríem estalviat les tensions que hem viscut. Si us plau, no ens defraudin", ha reclamat.
També ha dedicat unes paraules a Nogueras: "No som indecents, m'agradaria no tornar a escoltar-ho, ja que aquestes paraules evidenciaven un menyspreu infinit cap a la mateixa dignitat de les persones designant els qui no han fet sinó complir amb les exigències d'un ordre constitucional establert en el qual, sembla, hi ha qui no hi creu, però que l'utilitza per sembrar discòrdia". És veritat que ha dit que tots els parlamentaris li mereixen "el més absolut respecte", però també ha assenyalat que "quan des de la tribuna que l'Estat els proporciona per defensar les seves propostes ens menyspreen, ens insulten, ens agreugen i ens ofenen, ho estan fent a una gran majoria de persones que han dipositat la seva confiança en el sistema judicial".