La tensió continua creixent entre el màxim òrgan del poder judicial i l'executiu de Mariano Rajoy. Les crítiques del ministre de Justícia, Rafael Catalá, al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han obert un nou capítol aquest dilluns. El ministre ha carregat contra l'ens per no haver pres mesures davant del jutge Ricardo González, que va demanar l'absolució dels acusats en el cas de la Manada i que, segons assegura tindria un "problema singular" conegut per "tothom".
El CGPJ no ha tardat a reaccionar. En un comunicat, en què evita fer cap referència directa a les paraules del ministre, el CGPJ demana "moderació, mesura i prudència" per part dels responsables públics per "evitar la utilització política de la Justícia" i el qüestionament dels "jutges que integren el poder judicial i que treballen per aconseguir una justícia de qualitat".
De fet, la tensió entre el govern espanyol i el màxim òrgan judicial ha anat a més des de divendres passat, l'endemà de les multitudinàries manifestacions arreu d'Espanya en contra de la sentència. En el consell de ministres d'aquell dia, l'executiu central va plantejar revisar la tipificació dels delictes sexuals al Codi Penal de 1995, a més de demanar un informe a la Comissió General de Codificació del Ministeri de Justícia.
Aquella mateixa tarda, el president del CGPJ va emetre un comunicat de resposta en defensa de la feina feta per part dels jutges del cas i on ja advertia de les crítiques contra la sentència que s'havien fet des de l'òrbita política.
"Vies de reflexió prudent"
En el text fet públic avui, insisteixen en que la sentència ha estat dictada "dins del marc de garanties i de submissió a la llei que recull l'estat de dret", però obren la porta a fer alguns canvis davant de la gran indignació social. "Sembla evident que els esdeveniments viscuts en les últimes jornades ens han de fer reflexionar i incrementar els esforços per treballar per una societat més igualitària", defensen.
Tot i això, també demanen dirigir aquests esforços "per vies de reflexió prudent" i tornen a fer referència als "responsables públics", com a encarregats de vetllar pel respecte a aquestes vies.