El Ple de Consell General de Poder Judicial ha rebutjat amb 13 vots a favor i vuit en contra les propostes per portar al Tribunal Constitucional i al Defensor el Poble la reforma del PSOE i Podemos que limita les seves funcions, entre elles la de fer nomenaments a la cúpula judicial.
Obligat per un escrit subscrit per vuit vocals, tots ells designats a proposta de PP, el president del Consell, Carlos Lesmes, va convocar un ple extraordinari per a aquest dimecres en el qual s'han tractat assumptes relacionats amb la polèmica reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), i que han estat rebutjats.
El primer explorava la possibilitat de plantejar davant del Tribunal Constitucional un conflicte d'atribucions amb requeriment previ a les Corts Generals, i el segon una petició al Defensor el Poble perquè interposi recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma instada per PSOE i Podemos.
PP i Vox presentaran un recurs d'inconstitucionalitat
D'aquesta manera, s'ha tancat la porta la possibilitat d'utilitzar l'única eina del Consell per respondre el Legislatiu. Molts vocals han considerat que és més adient que siguin els partits polítics els que presentessin un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta llei. Seria el cas de les formacions de PP i Vox, les quals ja han anunciat que tenen intenció de fer-ho.
Mandat caducat des del 2018
Cal recordar que bona part dels magistrats que formen part del CGPJ tenen el mandat caducat des de finals del 2018, però el Congrés no es posa d'acord en la dotzena de noms de designació parlamentària que els han de substituir.
La reforma no va ser ben vista des de Brussel·les
Davant d'aquest bloqueig el PSOE i Podemos van tirar endavant una reforma del sistema d'elecció del CGPJ que no va ser ben vista ni des de Brussel·les, ni des de diferents associacions de jutges ni des del Partit Popular, la connivència del qual és essencial en la configuració normativa actual per tirar endavant la renovació.
Ara com ara calen tres cinquenes parts de vots favorables del Congrés per aprovar els noms que han de formar part del CGPJ, mentre que la proposta de l'executiu estatal rebaixava la necessitat a la majoria absoluta.
Davant les oposicions que va conrear la primera proposta, l'executiu en va presentar una segona que limitava les funcions del CGPJ si tenia el mandat caducat. És la proposta aprovada aquest mes pel Congrés dels Diputats i que avui s'ha debatut al ple del CGPJ, i de la qual finalment s'ha desestimat acudir al Tribunal Constitucional.