El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat obrir judici oral contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes, una gestió entre els anys 2013 i 2017 per la qual es troba processada pels delictes de prevaricació i falsedat documental. Fins a últim moment ha sigut una incògnita saber quan el TSJC faria aquest pas, ja que la defensa de Borràs havia presentat múltiples recursos, l'últim dels quals va ser rebutjat pel jutge, però finalment el curs polític tanca amb aquesta decisió damunt la taula, i en especial també damunt la Mesa del Parlament, que ara és clau per determinar el futur de la presidenta de la cambra. De fet, l'obertura de judici oral, que encara no té data, ha agafat Borràs enmig d'una Mesa del Parlament ordinària on s'havien de decidir qüestions com les condicions dels treballadors del Parlament o abordar l'actitud intimidatòria del diputat de Junts Francesc de Dalmases.


🔴 Laura Borràs, a judici | DIRECTE
 

Què passa ara a la cambra catalana? L'article 25.4 del reglament de la cambra catalana apunta que la Mesa, una vegada és ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures de manera immediata. Borràs va assegurar que tan bon punt rebés aquesta resolució la posaria en coneixement de l'òrgan rector de la cambra. Un cop notificats els membres i seguint el reglament, els representants haurien d'acordar la suspensió immediata, però encara no és clar si prèviament s'activarà la Comissió de l'Estatut dels Diputats, tot i que la majoria de les veus apunten que això no es farà i que es liquidarà la decisió en una Mesa on ERC, PSC i CUP decideixin suspendre-la. Això no significaria que perd el seu escó sinó que temporalment i fins que es resolgui el seu cas, perdria tots els drets com a diputada i no podria tampoc exercir de presidenta.

Què és un delicte de corrupció?

La Comissió de l'Estatut dels Diputats s'activa en cas de dubtes, i el mateix article 25.4 del reglament estableix que "si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'Incompatibilitats", és necessari un dictamen d'aquesta comissió, que precisament presideix un diputat d'absoluta confiança de Borràs, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas. Ara bé, per activar aquesta comissió cal un acord de la majoria de la Mesa, i Junts no tindria prou força per activar-la en solitari. Quins serien els dubtes que es podrien plantejar? El focus està sobre la definició dels delictes de corrupció, i és que des de l'inici d'aquest procés la presidenta de la cambra ha assegurat que no se sent interpel·lada per aquest article del Parlament ja que ha desvinculat absolutament la seva causa com un cas de corrupció i l'ha atribuït a un cas de repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme. A més, la mateixa presidenta ha exposat que el delicte de la malversació de fons -pel qual ella no està processada- és el que socialment es considera un delicte de corrupció

Ara bé, hauria de ser la Comissió de l'Estatut qui resolgui sobre aquesta qüestió. El cert és que el Codi Penal no defineix que és un delicte de corrupció ni existeix un delicte com a tal. No obstant això, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) elabora una estadística sobre l’evolució dels delictes relacionats amb la corrupció pública, i el delicte de prevaricació, pel qual Borràs està processada, és inclòs.

Un cop es fes el dictamen, seran els grups els que hauran de posicionar-se sobre el dictamen i decidir si blinden o fan caure Borràs. S'activi o no la Comissió de l'Estatut, és la segona opció la que més s'entreveu de les paraules i manifestacions fetes fins ara, i és que malgrat les crides de Junts de fer front comú de l'independentisme per protegir Borràs, ERC i la CUP ja han dit tant en públic com en privat que cal respectar el reglament del Parlament i per tant que Borràs sigui suspesa fins que es resolgui la seva causa. Fins fa poques setmanes aquests dos partits havien evitat posicionar-se, i sobretot havien demanat que la mateixa Borràs decidís personalment apartar-se per tal de no afectar l'honorabilitat del Parlament ni l'exemplaritat del moviment independentista. Borràs, però, ha reiterat desenes de vegades que no pensa dimitir.

Què significa la suspensió de drets i deures de manera immediata?

Els drets i deures dels diputats estan fixats al capítol 1 del reglament del Parlament. Si aquests queden suspesos, significa que Borràs no tindrà dret a assistir als plens del Parlament, no podrà votar, no podrà participar de les comissions i tampoc no podrà cobrar el seu sou. Justament fa uns dies la presidenta, en una entrevista a RTVE, parlava per primer cop sobre què podria significar aquesta suspensió, ja donant per entès que els altres dos partits independentistes no tenen la intenció de salvaguardar els seus drets. Així, Borràs assegurava que si és suspesa, això no vol dir que deixi l'escó, sinó que deixa de fer les funcions i la substitueixen temporalment: "Suspendre algú del càrrec vol dir que deixes de fer aquelles funcions, però no vol dir que les abandonis o te'n facin dimitir, sinó que durant el període de temps que es consideri que afecta aquesta suspensió hi ha algú altre que fa les funcions". 

Aquesta interpretació és compartida per Esquerra Republicana. De fet els republicans no han exigit la dimissió de Borràs, sinó que accepti la seva suspensió. Dilluns mateix la portaveu Marta Vilalta reivindicava respectar l'article del reglament que decreta la suspensió i va mostrar el seu compromís per assegurar que qui substitueixi Borràs en aquestes funcions sigui de Junts per Catalunya, ja que en el pacte de la investidura de Pere Aragonès ambdós grups van fixar que les funcions de la presidència del Parlament són de Junts. No serien per tant la voluntat d'ERC que vicepresidenta de la Mesa, Alba Vergés, dels republicans, assumís aquestes funcions. Però com es podria fer que sigui algú de Junts que assumeixi aquestes funcions? La resposta és oberta, i és que mai en la història de la institució s'ha viscut un cas d'aquestes característiques, però el que és cert és que segons el reglament, només les vicepresidentes poden assumir aquesta funció i per tant, la forma més fàcil per garantir que la presidència fos de Junts, seria la dimissió de Borràs o bé que dins la Mesa es reestructurin els càrrecs i que la secretària de Junts Aurora Madaula passi a ser vicepresidenta.