València torna a ser la protagonista d'una nova polèmica. Ara per una xerrada contra l'avortament organitzada per l'Ajuntament del PP i Vox aquest dilluns, on han assistit mig centenar d'alumnes d'ESO. L'acte organitzat per la conselleria de Sanitat —en mans de Vox— sota el nom 'Encuentro en defensa de la vida Ciutat de València" s'ha fet en un centre municipal on han participat el regidor de Sanitat de Vox, José Gosálbez, un diputat del partit condemnat per maltractar la seva parella, Carlos Flores, i la directora de Medicina de la universitat privada Cardenal Herrera, Belén Merck. Entre els 200 assistents a la jornada hi havia 53 alumnes de quart d'ESO i un de batxillerat del col·legi concertat Immaculat Corazón de María per als quals el consistori va oferir un autobús. Durant la seva intervenció, el regidor de Vox va defensar "l'avortament no és un dret constitucional i no és a la Constitució". En aquesta línia, va afegir que "la vida és un dret fonamental, i el nostre objectiu és la protecció d'aquesta. I per això diem sí a la vida i no a la cultura de la mort, perquè tenir fills és el més meravellós que hi ha, i no jutjarem les dones que avorten; les secundarem".
🔶La Concejalía de #Sanidad ha organizado el "I Encuentro en Defensa de la Vida Ciudad de #València", en el marco del Día mundial del niño por nacer, iniciativa de @Es_Provida, en el que han participado profesionales de varios ámbitos.
— Ajuntament València (@AjuntamentVLC) March 25, 2024
🔗https://t.co/sLvG1B3KG4 pic.twitter.com/oyTmn9Kr38
Un acte amb polèmica
La convocatòria de l'acte ha generat una gran polèmica que encara s'ha incrementat més després de conèixer que més de 50 alumnes d'ESO i de batxillerat de l'escola Corazón de María havien assistit. Un dels punts del pacte de govern entre Partit Popular i Vox en la Comunitat Valenciana era "treure la ideologia de les aules". Segons han explicat fonts Vox a elDiario.es s'ha convidat a la trobada a centres públics, concertats i privats, els quals es mostraven interessats, i se'ls comunicava que es posava un autobús a la seva disposició. El digital explica que aquest centre es va veure embolicat en una altra polèmica el març de 2020 després de fer-se públic que una professora de religió va repartir a un grup d'alumnes de 12 anys un qüestionari en el qual entre altres coses es preguntava si "havien fornicat o si havien mantingut relacions homosexuals", sota l'argument que els pretenien ajudar per entendre el sisè manament —no cometràs actes impurs—. Poc després, l'escola va haver de demanar disculpes.
A l'acte organitzat per Vox hi participaven el diputat nacional de Vox condemnat per maltractament, Carlos Flores, la directora de Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Betlem Merck Navarro; i el professor de Bioètica i adjunt al Vicerectorat de Recerca de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Emilio García Sánchez. Durant la seva intervenció, el diputat del partit ultra va afirmar que a Espanya "un pot avortar en qualsevol moment de les primeres 14 setmanes d'embaràs per qualsevol motiu i sense necessitat de donar explicacions", i va reiterar que en "el llenguatge col·loquial comencem a entendre que al nostre país s'hauria instaurat l'avortament lliure, limitat en el temps, 14 setmanes, però sense cap necessitat de justificació". Per la seva banda, Merck va apuntar que "si tindràs una síndrome de Down, perquè no pateixi el nen i perquè no pateixis tu, l'avortes i hem acabat. Hem perdut molt el valor que té la vida com a ser biològic, només estem parlant com a ser biològic, no estem parlant de res més. Igual que tots entendreu que els gossets tenen dret a la vida i els gats també. I en la nostra societat estan protegits. Llavors igual que cuidem els animals cuidem els nascuts i les persones al final de la vida".
Indignació de l'oposició a València
Abans de l'inici de l'acte, ja havia provocat les queixes de l'oposició que va acusar l'alcaldessa, María José Catalá, de doblegar-se davant els postulats de Vox. La portaveu del PSOE a l'Ajuntament de València, Sandra Gómez, va denunciar aquest dilluns la “guerra frontal” que ha iniciat el govern de Catalá "contra els drets de les dones" després de la celebració d'aquesta jornada antiavortista. Gómez també ha criticat durament la presència de Carlos Flores per segon cop en una setmana a les jornades municipals "no sé quin tipus de formació pot tenir sobre aquest tema una més enllà, potser, d'assessorar totes aquestes persones que van a les clíniques a insultar, a amenaçar i a coaccionar a les dones". Per concloure, ha carregat contra Català per convidar els joves a aquesta jornada antiavortista "això sí que és adoctrinar i convertir aquesta ciutat en alguna cosa que la majoria de valencians i valencianes no vol, tenir un ajuntament que ha obert una guerra frontal contra els drets de les dones".
Per la seva banda, la portaveu de Compromís, Papi Robles ha anunciat que portarà la trobada davant el Defensor del Poble. Robles considera que “és una vulneració flagrant de la Llei de salut sexual i reproductiva. Les institucions no poden tractar d'alterar la voluntat de les dones a ser o no ser mares i molt menys amb xerrades, pròpies del segle passat, on els conferenciants són diputats de Vox condemnats per violència de gènere”.