El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es va presentar ahir a l'homenatge pel 86 aniversari del bombardeig de Gernika (Vizkaya) amb una bandera espanyola, i això ha provocat una enorme polèmica. Bolaños no es va trobar amb l'ofrena de la bandera ja dipositada, sinó que va entrar a l'acte portant-la ell mateix i mostrant-la de manera ostensible. Era el primer cop que un membre del govern espanyol participava en aquesta commemoració.

Plataformes com Donostia Bai han considerat una "ofensa" que el ministre fes aquesta ofrena amb la bandera espanyola, i han recordat que l'ensenya monàrquica la va instaurar el dictador Francisco Franco després de la guerra civil, per rellevar la bandera espanyola republicana. "Cal recordar al govern espanyol més progressista del món mundial que per la imposició d'aquesta bandera, Franco va ordenar bombardejar Gernika? Presentar-se a Gernika amb aquesta bandera és un insult a Gernika i a tota Euskalherria", ha afegit.

A diferència del que passa a Alemanya, on el govern alemany reconeix que l'executiu nazi era el seu predecessor, perquè era el govern legal del moment, i per això segueix demanant perdó pel que va fer Adolf Hitler, Bolaños es va presentar curiosament com a víctima del seu antecessor legal. "Representem el govern legítim atacat amb el bombardeig", va assegurar. Però la bandera que portava era la de l'antecessor.

Tant el lehendakari Iñigo Urkullu com l'ajuntament de Gernika havien demanat que el representant del govern espanyol demanés perdó pel bombardeig, tal com hauria fet el govern alemany, però Bolaños no en va fer cas.

El bombardeig de Gernika va ser un atac aeri que la Legió Còndor alemanya va fer el 26 d'abril del 1937 a Gernika en suport a Franco. Encara que no va ser el primer bombardeig de la història en què una població civil va ser atacada amb l'aparent propòsit de produir-ne la destrucció total, va tenir un impacte mundialment conegut. I el pintor Pablo Picasso ho va deixar patent en el seu quadre Guernica.