La polèmica continua ben viva aquest dimarts després de la filtració ahir dels vídeos de la declaració de l’exlíder de Sumar Iñigo Errejón i d’Elisa Mouliaá, la setmana passada, davant del jutge de Madrid, que investiga la denúncia que va presentar l’actriu contra l'exlíder de Sumar per agressió sexual. Les xarxes socials s’han omplert de reaccions contra la difusió d’aquestes imatges i també del to inquisitiu, tallant i valoratiu del titular jutjat d’instrucció 47 de Madrid, Adolfo Carretero, amb Errejón i, sobretot, amb Mouliaá. L’associació de Jutges i Jutgeses per la Democracia (JJxD) ha estat de les primeres a reaccionar a X (abans Twitter) i afirma que: “Reivindica una justícia garant dels drets i respectuosa amb la intimitat i que eviti pràctiques revictimitzadores, com recull l’Estatut de la víctima, la llei de 10/2022, i el conveni d’Estambul”. I aquest migdia ha reaccionat el Poder Judicial, tot i que sense reprovar l’actitud del magistrat, del qual s’afirma que ha de fer preguntes difícils -com exigeix tot delicte sexual- però sense faltar al respecte i ni fer valoracions, com es desprèn de l'interrogatori.
El jutge va preguntar a la presentadora si havia denunciat per despit, i a Errejón si no complia amb el que deia quan era líder de Sumar sobre les relacions sexuals, i la llei del Només sí és sí, que van impulsar. L'exlíder de la formació morada va declarar que van ser relacions consentides. La presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Poder Judicial, Esther Erice, ha fet un comunicat en el qual “expressa el seu rebuig” a la filtració dels vídeos judicials, especialment en un procediment de violència sexual, i “recorda l’especial protecció a la intimitat que la llei otorga a totes les víctimes”.
Cap queixa ni retret del Poder Judicial
La responsable del Poder Judicial hi afegeix que “no consta la interposició de cap queixa davant aquest CGPJ pels qui estan legitimats per a això”; és a dir el denunciat i la denunciant. I sobre l'interrogatori del magistrat, esquiva cap responsabilitat i declara: “Confia que mesures com l'atribució del coneixement de les causes per delicte sexual a jutjats especialitzats i amb formació específica que ha realitzat la llei orgànica 1/2025 aporti una substancial millora en la instrucció i resolució d'aquests delictes.”
Pel que fa a les reaccions, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, també ha criticat obertament les preguntes que el jutge Adolfo Carretero li va fer a Elisa Mouliaá en la compareixença de la setmana passada després de la denúncia interposada per agressió sexual contra Errejón. Segons el parer de la titular d'Igualtat, “aquest tipus d'interrogatoris revictimitza a les dones”, ha afirmat en un missatge en el seu compte de X. Associacions de dones i d'advocades han expressat el seu rebuig.
L'advocada penalista i especialista en violències i drets humans, Laia Serra, també ha denunciat a X que la difusió dels vídeos és victim blaming, és a dir que es culpa a les víctimes del que li ha passat, i que els jutjats hauria de garantir la protecció i no difusió, tal com fixa les lleis.
La divulgació de la declaració judicial d'Elisa Mouliaá és victim blaming. Els Jutjats han d'assegurar la protecció de la intimitat de les víctimes i més en fase d'instrucció, segons la LECRim + Ll.Estatut Víctima. Tb es contravé la Ll.O.Protecció Dades.
— Laia Serra (@Laia_Serra_) January 21, 2025
El magistrat també va fer preguntes valoratives a Errejón i li va exigir si no complia el mandat del seu partit que defensava “Només sí és sí”.