El poeta granadí Federico García Lorca, assassinat l'agost de 1936, a l'inici de la Guerra Civil, per ordre del general Queipo de Llano (per socialista, maçó i homosexual, segons els historiadors), torna al centre de la polèmica política a la seva ciutat natal. Ho fa, no per l'etern clam de trobar el cos del literat andalús, perdut en alguna fossa entre Víznar i Alfacar o potser desplaçat en algun moment posterior, sinó per la persona que presideix el Patronat Federico García Lorca de Granada. La Diputació de Granada ha nomenat com a director de la institució a Antonio Membrilla, professor de llengua i portaveu del PP a l'Ajuntament d'Armilla, el consistori que s'encarrega de gestionar el museu-casa natal del poeta i dramaturg granadí. L'origen de la polèmica, però, arriba perquè Membrilla ha criticat el concepte de la memòria històrica a través de missatges a les xarxes socials ja eliminats, que daten del 2020, amb un joc de paraules amb el qual la qualificava de ximpleria histèrica ("memez histérica"). 

Després de conèixer el nomenament, el sindicat CGT va demanar el passat dijous la dimissió de Membrilla, a qui retreien que s'havia mofat de les víctimes del franquisme i de qüestionar la memòria històrica. El sindicat anarquista qüestiona que un càrrec que entre les seves responsabilitats té la gestió de la casa natal de Lorca l'ocupi una persona que ha anomenat "memez histèrica" a la memòria històrica i que rebutja que s'estudiï en les escoles. L'agrupació de treballadors ha recalcat que Membrilla, a qui qualifiquen d'"enemic declarat de Lorca", no és el candidat idoni per al càrrec per aquesta mena de pronunciaments, que ja no apareixen en el perfil de X del polític 'popular' granadí, però dels quals es conserven imatges.

Per la seva part, la Diputació de Granada va defensar el nomenament, al·legant que s'ha fet mitjançant un procediment de lliure designació convocat el passat octubre i obert a funcionaris o personal laboral amb experiència en gestió administrativa o de serveis culturals, i que el candidat escollit compleix amb tots els requisits de formació i trajectòria que garanteixen la seva idoneïtat pel càrrec. Membrilla és llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de Granada i professor de secundària des del 2007. En aquest sentit, el PSOE local, que es va sumar a les crítiques de la CGT, va aprofitar per sucar pa electoral i va criticar "l'escassa experiència en gestió cultural" de Membrilla i que l'únic mèrit que té per presidir el Patronat és "tenir el carnet del PP". La socialista granadina Ana Muñoz va acusar el filòleg 'popular' de ser "un comissari polític a qui el president del PP i la Diputació volen premiar o promocionar".

antonio membrilla pp
Antonio Membrilla (esquerra) al costat de Juan Manuel Moreno Bonilla / PP

Encara més polèmiques disculpes, "davant del renou"

Arran de la polèmica suscitada pel seu nomenament, Antonio Membrilla va demanar disculpes aquest divendres a través de la xarxa social 'X' (Twitter) pels comentaris sobre la memòria històrica que va fer en 2020 i pels quals s'ha qüestionat la seva idoneïtat pel càrrec. Unes disculpes que han coincidit amb la seva presa de possessió del càrrec i que ha fet, diu, "davant del renou" que s'ha muntat. Segons Membrilla, ell només va comentar i citar una altra piulada per criticar "que es doni visibilitat a les víctimes de només un front" i que la seva crítica a la llei de memòria històrica només era més que un joc de paraules. "Bastant sofriment va haver-hi en episodis tan tràgics com la Guerra Civil per a no honrar la memòria de tots els que van morir", conclou el nou director del Patronat García Lorca. Les disculpes, és clar, no van agradar ni a la CGT ni tampoc al PSOE local.

Espadas reclama la "immediata dimissió" del nou director del Patronat

El cas s'ha elevat i ha arribat fins al secretari general del PSOE andalús, Juan Espadas, també portaveu socialista al Senat, que ha exigit aquest dissabte la "immediata dimissió" del nou director del Patronat García Lorca, Antonio Membrilla. Alhora, el líder socialista a Andalusia ha aprofitat per carregar contra el PP, als quals ha retret el "menyspreu" a la memòria històrica "i la cultura". En un missatge publicat al seu perfil de X, Espadas ha titllat la designació de Membrilla com a "inacceptable". El líder socialista també ha reivindicat que García Lorca "forma part del nostre llegat universal i no mereix tanta indignitat i falta de respecte". Finalment, Espadas ha invitat els ciutadans a signar una petició per destituir Membrilla i "aturar aquest ultratge".

A més del PSOE i de la CGT, l'associació granadina Verdad, Justicia y Reparación ha exigit el seu "cessament immediat" de Membrilla com a director del Patronat García Lorca, en considerar els seus comentaris en xarxes socials com "una burla a les víctimes del franquisme". Segons Paco Vigueras, portaveu de l'Associació, "ara sabem que el Partit Popular, cada vegada més pròxim a l'extrema dreta, és capaç de cometre semblant infàmia contra la memòria democràtica i contra els familiars que busquen a més de 100.000 desapareguts de la repressió franquista, que encara romanen en fosses comunes. Homes i dones que es van comprometre amb la justícia social, amb la igualtat i amb la llibertat, i que mereixen respecte".

Així mateix, la parlamentària de Por Andalucía —la coalició de partits d'esquerres liderada per Inmaculada Nieto entre els quals es troben Izquierda Unida o Más País— per la província de Granada, Alejandra Durán, ha manifestat que Membrilla "no està capacitat per a dirigir el Patronat", en ser "una persona que es mofa de la memòria". Assetjat per tota l'oposició d'esquerres, però amb el suport ferm de la dreta i el partit al qual representa en el seu municipi, la continuïtat de Membrilla és un misteri; i la polèmica, que incita a un debat profund sobre ferides encara no tancades, queda pendent de dirimir-se i quedar en una gota de més soroll al mar al voltant d'un dels episodis més ombrívols de la història d'Espanya. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!