Hamid Barbach, el secretari de la mesquita de Ripoll on predicava el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ha afirmat que la policia espanyola va visitar l'oratori tres vegades i va preguntar directament per Abdelbaki es-Satty.
Barbach ho ha explicat a la comissió extraordinària de la investigació dels atemptats del 17-A que s'ha fet avui a Ripoll. En resposta a una pregunta directa de la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, Barbach ha dit que la policia estatal va visitar els responsables de l'associació islàmica Annour tres vegades.
La primera vegada ell no hi era present, però la segona, quan va atendre la policia, li van demanar per Es-Satty "per saber si encara era allà, per com estava la cosa", ha dit. S'hi van presentar dos agents de la Policia Nacional i l'interrogatori va durar 10 minuts. Els agents volien saber "qüestions personals de l'imam" i "com localitzar-lo".
Hi va haver un tercer contacte, l'últim abans dels atemptats. Aquest va ser per via telefònica. "Van trucar directament al telèfon de la mesquita amb un número privat", relata Barbach. En aquest cas els van demanar una sola cosa, el número de registre de l'entitat, ha dit el secretari de la comunitat musulmana. Van extreure'n una còpia i la van deixar a la bústia, tal com els va indicar la policia. Més tard, els agents la van passar a recollir.
Barbach ha subratllat que l'associació és "pacífica" i busca la integració. A més, ha explicat que personalment va intentar implicar un dels terroristes abatuts, Mohamed Hichamy, en l'associació, però que ell no va voler.
Es-Satty era a Ripoll quan el buscaven
El secretari de la comunitat no era a l'oratori de Ripoll quan va presentar-s'hi la policia, però sí que hi era Ali Yassine, portaveu de la comunitat musulmana Annour. Aquest ha pogut confirmar a El Nacional que en aquell moment Es-Satty no era a l'oratori "però sí a Ripoll". Segons Yassine, com que "no era l'hora de pregària" l'aleshores imam era a casa seva. Els agents es van interessar "pel nom de l'imam, la seva adreça i pel temps que feia que exercia", ha explicat el portaveu.
Yassine també ha dit que després dels atemptats la Policia Nacional s'ha presentat un mínim de tres vegades més a la mesquita de Ripoll per fer "controls rutinaris" i que també "han fet preguntes sobre el nou imam".
La comunitat Annour desmenteix rumors
L'atemptat va provocar que els cossos policials intervinguessin una gran quantitat de números de telèfon de persones properes als terroristes. La filtració d'una part del sumari dels Mossos d'Esquadra va destapar que el nou imam de Ripoll va dir als familiars dels terroristes que "han anat al paradís".
Yassine, el portaveu d'Annour, ho desmenteix rotundament. "El nou imam no coneix cap de les famílies dels terroristes, no les ha vist mai, no ha anat mai a casa seva ni ha parlat amb cap dels seus membres", ha afirmat. "Ni tan sols els va donar el condol", insisteix Yassine.
El CNI admet que va contactar amb Es-Satty
Tres mesos després d'aquestes visites a la mesquita de Ripoll, el CNI va admetre que havia contactat "seguint els protocols" amb el considerat cervell de l'atemptat. El contacte es va fer quan Es-Satty complia condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues.
Fonts dels serveis d'intel·ligència van concretar que el contacte va ser el 2014, quan complia condemna a la presó de Castelló, "seguint els protocols i com fan totes les forces i cossos de seguretat de l'Estat". Llavors, el seu nom ja apareixia en sumaris judicials per la seva presumpta relació amb terroristes gihadistes.
Pocs dies després de l'atemptat, els Mossos van començar a investigar l'entorn de l'imam i a reconstruir el seu passat.