La detenció del president Puigdemont a Itàlia, en la seva arribada a l'aeroport de l'Alguer, segueix generant diversos dubtes. Entre d'altres, la participació o no del govern espanyol en l'operació.
Segueix sent una de les claus per saber a instàncies de qui la policia italiana va arrestar i ha fet passar Carles Puigdemont aquesta nit a la presó, a l'espera de ser passat a disposició del jutge. Els dubtes es comencen a resoldre, i sembla que la policia espanyola sabia perfectament que la policia italiana detindria el 130è president de la Generalitat de Catalunya només trepitjar Sardenya.
SIRENE va alertar la Policia Nacional
A mitja tarda la Policia Nacional va rebre un avís important de l'oficina SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry). Aquest organisme de coordinació entre les policies que operen en l'espai Schengen, que permet als països tenir relació bilateral en la recerca i detenció de persones escapolides, va alertar que la policia italiana havia detectat que Carles Puigdemont estava volant des de Brussel·les a l'Alguer, amb el vol FR6732, i que constava una ordre de detenció contra ell.
L'oficina SIRENE va avisar als seus enllaços espanyols i aquests van elevar la informació als seus superiors. Segons detalla el diari El Español, va ser la mateixa Policia Nacional espanyola que després de rebre aquesta alerta va donar llum verda a la policia italiana per practicar la detenció del president Puigdemont.
La Policia Nacional va confirmar l'ordre de detenció
Segons el mateix diari, des de l'enllaç de la Policia Nacional es va confirmar que l'Ordre de Detenció Europea (ODE) estava vigent i es va respondre a les autoritats italianes amb l'autorització per arrestar a Puigdemont.
Quan el president va tocar terra, va ser arrestat. Dos agents de paisà el van identificar i ja va quedar detingut. Després agents uniformats el van traslladar a la comissaria de la Polizia al mateix aeroport. Ja entrada la nit va ser traslladat a la presó de Bancali, on ha passat la nit.
Avui, després d'un primer contacte amb el jutge, s'ha decretat la seva llibertat sense mesures cautelars a l'espera que avanci el procés judicial per la seva detenció. Carles Puigdemont s'ha compromès a no abandonar l'illa fins que el cas es pugui resoldre. En la mateixa línia que la informació que va traslladar la policia espanyola a última hora de la tarda d'ahir, avui el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena també ha pressionat al jutge de Sàsseri avisant que l'euroordre està vigent -va ser dictada el 14 d'octubre de 2019- i reclamant l'entrega del president català.
Sense policies espanyols a l'aeroport de l'Alguer
Tot i aquestes informacions, que poden confirmar que l'Estat espanyol era coneixedor de la detenció de Puigdemont abans de la seva arribada a Itàlia, i que fins i tot van donar llum verda a la Polizia a fer-la efectiva, el que també sembla confirmat és que cap agent de la policia espanyola va participar en la detenció del president a l'aeroport de l'Alguer.
Fonts de la Policia Nacional així ho han explicat, assegurant que no és habitual participar en aquestes detencions. És la policia del país, després de comunicar-ho a les autoritats del país que té activada l'ordre de cerca i captura, qui procedeix a la detenció del potencial "fugitiu". En la mateixa línia s'ha mogut el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, assegurant que cap efectiu de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil era al lloc de la detenció.
"En vam tenir coneixement quan ens ho van comunicar oficialment les autoritats italianes" ha assegurat el ministre espanyol des de Valladolid, on havia participat en l'acte central del Dia de la Policia Nacional.
Va ser també des de la capital de Castella i Lleó on els màxims comandaments de la policia espanyola aquest dijous, on ja hi eren participant d'aquesta festivitat, va rebre el primer avís des del sistema SIRENE i des d'on van seguir i monitorar gairebé en directe la detenció del president Puigdemont a 1.100 quilòmetres de distància.