El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha fallat a favor del Sindicat Unificat de Policia (SUP) i obligarà a la policia espanyola a pagar un suplement als agents que van ser destinats a Catalunya la tardor de 2017, pel referèndum d'independència. El SUP havia fet aquesta reclamació per tal que la Direcció General de la Policia els pagués una indemnització per allotjament a tots els agents que van formar part de l'anomenada Operació Copérnico.
Tal i com ha avançat El Confidencial Digital, el sindicat assegura que les dietes per allotjament que podrien cobrar els policies per aquest desplegament podrien arribar als 80 euros diaris. A més, tal i com destaca el mateix sindicat, els agents afectats podrien cobrar la indemnització "sense necessitat de presentar justificants".
A judici per l'1-O
L'associació jurídica per la defensa dels drets humans, el centre Irídia, va anunciar fa 10 dies que ha identificat i imputat a l'agent de la policia espanyola que va agredir a una votant durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a l'escola Mediterrània de Barcelona.
Irídia va assegurar que asseuran al policia espanyol a la banqueta dels acusats per agredir greument a una manifestant a l'escola Mediterrània. La votant damnificada és l'Alejandra Rayas que va explicar que va ser colpejada fins a tres vegades a les portes de l'escola electoral.
Els sindicats, indignats amb el govern espanyol
El passat mes de juny, el sindicat de la Policia Nacional Jupol va mostrar la seva "profunda repulsa" a la decisió del govern espanyol d'indultar els polítics independentistes empresonats. El sindicat va veure com una "falta de respecte" del govern la concessió d'uns indults "que no s'acullen a cap dels preceptes legals i deixa en l'oblit els agents que van participar en l'Operació Copèrnic i en posteriors intervencions relacionades amb l'independentisme català".
Per a l'organització sindical, la decisió d'indultar als impulsors del procés independentista català, a qui qualifica de "responsables dels greus disturbis que van causar un greu problema d'ordre públic, un atac a la Constitució espanyola i centenars d'agents de la Policia Nacional lesionats", va ser una "clara ingerència política, que suposa un atac frontal del govern a la independència judicial i a la separació de poders de l'Estat".
Desplegats per garantir l'"ordre constitucional"
En un comunicat, Jupol va recordar que centenars de policies nacionals es van desplegar a Catalunya per "preservar i garantir l'orde constitucional", agents que van haver d'intervenir en diversos aldarulls que van provocar "múltiples lesions" i destrosses al mobiliari urbà i al material policial.
Segons Jupol, el Ministeri de l'Interior va "abandonar" els agents ferits en aquells disturbis, ja que alguns d'ells han estat prejubilats sense que se'ls hagi reconegut malaltia en acte de servei, cosa que els provoca un important perjudici econòmic.