La investidura de Salvador Illa està prevista per a aquest dijous, en mig dels dubtes al voltant de la presència o no del president a l'exili. Segons han assegurat fonts policials a Catalunya Informació aquest dimarts, la policia impedirà que Carles Puigdemont entri al Parlament per la investidura. Les fonts han argumentat que, com està vigent l'ordre de detenció, tots els agents dels cossos que operen a Catalunya tenen la instrucció de detenir-lo. Ara bé, la detenció podria variar segons quin d'aquests cossos la du a terme.

Si qui deté Puigdemont és un agent dels Mossos, la detenció es voldria fer sense faltar a l'anomenat decòrum institucional i amb proporció, sense aldarulls. "No és el mateix detenir un expresident que un lladre qualsevol", han assenyalat les fonts, que han explicat quina serà la mecànica. Un cop aturat i identificat Puigdemont, l'agent es posarà en contacte amb un caporal o un superior seu (no un alt càrrec), que serà qui procedirà a la detenció. Abans, però, el saludarà i li comunicarà l'ordre de detenció. Després, el portarà sense emmanillar al jutjat de guàrdia, que es posarà en contacte amb el Tribunal Suprem. Serà l'alt tribunal qui donarà les instruccions sobre com procedir, ja que els Mossos no tenen potestat per traslladar un detingut a una altra comunitat autònoma.

Mossos, Guàrdia Civil o policia espanyola

Però si la detenció la practica la Guàrdia Civil o la policia espanyola, Puigdemont seria conduït directament a Madrid. Per ingressar a presó preventiva, caldria que el jutge responsable de l'ordre de detenció, el magistrat del Suprem Pablo Llarena, posés per escrit que hi ha d'entrar. Això és una cosa que no pot fer d'ofici, sinó que ho ha de sol·licitar una de les parts que hi ha al procediment. En aquest sentit, Vox ja ha confirmat que ho demanarà. Cal recordar que Llarena ha considerat que Puigdemont no es pot beneficiar de l'amnistia.

El president del Parlament, Josep Rull, ha proposat Salvador Illa com a candidat per a la investidura aquest dijous. Davant la possibilitat que Puigdemont sigui detingut, tant Junts com ERC han manifestat la seva voluntat que el ple d'investidura se suspengui si la detenció té lloc. Per la seva banda, l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) ha fet una crida perquè les 700 alcaldies de l'entitat rebin el president a l'exili. En canvi, Vox també ha convocat una concentració davant del Parlament per "rebre" Puigdemont amb banderes d'Espanya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!