Un ampli desplegament policial al costat marroquí més pròxim a la frontera amb Ceuta ha impedit que s'hagi produït un nou intent d'entrada massiva a l'estat espanyol —en aquest cas, nedant— d'un grup de migrants. L'avís s'ha produït cap a les 11.00 hores, quan un grup d'entre 300 i 400 persones han intentat entrar a la ciutat. Segons informa el Faro de Ceuta, al grup, integrat per subsaharians i marroquins, també hi havia menors i algun algerià. El Marroc va activar la nit de dissabte un ampli desplegament policial a la localitat de Fnideq (Castillejos) i a les ciutats pròximes; a més a més, durant aquesta nit, ha efectuat centenars de detencions per evitar que marroquins i subsaharians protagonitzessin aquest diumenge un pas massiu a la ciutat espanyola, convocat per xarxes socials. 

Tancament de la frontera

La policia marroquina ha tancat provisionalment la frontera amb Ceuta cap a quarts de dotze d'aquest matí, després de l'intent de travessar la frontera. Els agents han detectat un nombrós grup de persones que havia aconseguit saltar-se els dispositius de control que s'havien desplegat fins a aconseguir arribar a la zona del clos. Les forces de seguretat marroquines han fet servir material antidisturbis per evitar l'entrada de persones a la ciutat. L'acumulació d'efectius de la Gendarmeria marroquina i de militars al voltant de la platja de Castillejos, al Marroc, amb un considerable nombre de vehicles i mitjans dissuasius, com tanques, ha impedit aquestes entrades.

Des de fa dies, s'està reforçant la vigilància de la frontera entre el Marroc i Ceuta, a totes dues bandes de la tanca, després que a les xarxes socials s'hagi fet una crida a travessar en massa la frontera la matinada d'aquest diumenge. Missatges com "quedem el 15/9" o "15/9 Fnideq-Ceuta" sobre imatges del mar o vistes de Ceuta des de Castillejos (Fnideq, en àrab) fa dies que circulen per les xarxes socials, fent una crida a entrar nedant a Ceuta. Els controls s'han intensificat durant els darrers dies i s'han instal·lat tanques al camí que porta a la frontera. Aquesta nit, la policia del Marroc ha detingut centenars de persones. Segons ha detallat el responsable de l'Observatori del Nord de Drets Humans, Mohammad Benaissa, aquest dissabte els efectius marroquins controlaven els autobusos i taxis col·lectius i detenien les persones al DNI de les quals hi constava una adreça que no fos de Castillejos. Assegura que han detingut desenes de joves, un 70% amb aspecte de menors o molt joves. 

A la banda espanyola, s'ha mantingut una situació d'alerta, encara que no s'ha produït cap entrada, llevat d'un jove que, cap a les 19.00 hores d'aquest dissabte, va arribar nedant a la platja del Tarajal, però que va ser detingut immediatament per la Guàrdia Civil. Fonts policials han indicat que fins a Ceuta s'han desplaçat més agents de la Guàrdia Civil, així com un patruller, que roman atracat al moll d'Espanya per si fos necessària la seva intervenció.

Cues de cotxes a la frontera 

Durant els dos darrers dies, tots els cotxes i totes les persones que han volgut travessar la frontera del Tarajal, que separa Ceuta del Marroc, han hagut de fer cues de fins a tres hores a la duana, com a resultat del gran desplegament policial per frenar l'intent d'entrada de migrants. S'han revisat tots els vehicles per comprovar que entre els ocupants no hi hagués cap migrant amb la intenció d'acostar-se a la platja per realitzar l'intent d'entrada nedant a Ceuta. El resultat d'aquests controls han estat retencions d'entre dues i quatre hores, coincidint, a més a més, amb els últims dies de l'operació Pas de l'Estret (OPE). Fonts policials espanyoles han confirmat a EFE que al costat marroquí de la duana s'han produït retencions importants, sobretot pel fet que el Marroc ha extremat les mesures de control per accedir a la frontera.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!