L’Audiència Nacional ha reprès aquest dilluns el judici contra Gonzalo Boye per suposadament haver ajudat a blanquejar diners de José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, que en el mateix procediment també se’l jutja per tràfic de drogues, juntament amb altres 45 persones. En la sessió, la policia espanyola no ha pogut mantenir un indici clau en contra de l'advocat del president Carles Puigdemont i els pèrits de la defensa han conclòs que la investigació contra Boye va ser prospectiva, tal com ha denunciat des de bon inici. A banda, la majoria de defenses han qüestionat la validesa de les escoltes policials, fetes en cotxes i habitatges, i la vista s'ha anat tensant, amb interrupcions del president del tribunal, Alfonso Guevara, que fins i tot ha expulsat de la sala als acusats per parlar massa.
La causa contra Boye es remunta el febrer del 2017, quan Manuel González Rubio li va encarregar recuperar 889.620 euros que li havien estat comissats a l’aeroport de Barajas, i que volia dur a Colòmbia, tal com va fer el seu despatx per la via administrativa. La Fiscalia, però, sosté que aquests diners són de Prado Bugallo, i un dels indicis apuntats és que Prado Bugallo i Manuel Andrés Puentes Saavedra, un dels altres acusats, es va reunir al despatx de Boye per recuperar-lo, entre febrer i abril de 2017.
Cap reunió al despatx
Això no obstant, a la vista d’aquest dilluns, un dels responsables policials -que va fer la contra pericial sobre l'aportada per la defensa- ha confirmat que Prado Bugallo no hi era a Madrid el febrer de 2017, i ha aclarit que només es pot afirmar que Puentes Saavedra “és possible que estigués per la zona d'influència, no en el despatx de l’advocat”, segons el posicionament que indiquen les antenes de telefonia. És a dir, que es desmunta un indici clau del ministeri públic.
La Fiscalia relata aquesta reunió perquè ho va declarar el mateix Puentes Saavedra, el qual estava a la presó i poc després d’inculpar Boye va sortir en llibertat provisional. El seu anterior advocat ho va ratificar a Boye en una conversa, que es va validar en una sessió anterior d'aquest judici. Els pèrits policials han afegit que el mòbil de González Rubio estava apagat i, per tant, no van poder triangular la seva ubicació.
La pericial de la defensa conclou que els geolocalitzadors demostren que Prado Bugallo estava a Algesires, i no pas al despatx de Boye, com en aquest cas admet la mateixa policia; González Rubio, a Colòmbia, mentre que Puentes Saavedra era a Madrid, però en cap moment va coincidir al mateix lloc amb Boye.
Un correu electrònic fora del cas
Paral·lelament, en el judici, el pèrit Luís Enrique Hellín ha evidenciat que la investigació contra Boye va excedir i va vulnerar els seus drets. Ha explicat que es va registrar el seu despatx i casa seva l’octubre de 2019 i la policia va fer còpies del seu mòbil i ordinador per la investigació de blanqueig. Ha detallat, però, que la policia va obrir un correu electrònic de Boye de fa cinc anys, de l’any 2022, sobre Tànger, que era privat i res tenia a veure sobre la causa de blanqueig, investigació, que s’hauria d’haver limitat a fets del 2017. El pèrit ha exposat que aquell correu tenia una alerta de seguretat que avisa al seu titular cada cop que és obert, i que si no va ser fet ni pel seu titular ni per Boye només ho podia fer la policia que és qui també en tenia coneixement quan va escorcollar el seu despatx; malgrat que s'hauria d'haver expurgat de la investigació. “És una conclusió”, ha afirmat el pèrit en ser preguntat per la fiscal de la seva certesa o proves.
Manipular les converses?
En la vista, les defenses han requerit als investigadors policials el sistema d’escoltes i han posat en dubte la seva cadena de custòdia i si es podria haver manipulat les converses. Al final, el president del tribunal, empipat, ha ordenat a la lletrada de l’Administració de Justícia que faci una còpia de tot el que hi ha en el servidor del tribunal d’aquest cas per evidenciar o descartar possibles manipulacions, tot i que sense encarregar una nova pericial. “Tot el matí hem estat que sospiten de la policia, però no han presentat cap sospita concreta”, ha etzibat el magistrat Guevara.
El judici contra Boye i els altres acusats continua aquesta setmana i les dues següents, fins al 27 de febrer. I aviat serà el torn de l’interrogatori dels acusats
Inicialment, la Fiscalia demana per a Boye 5 anys i 9 mesos de presó pel delicte de blanqueig de capitals, inhabilitació absoluta durant el temps de la condemna i multa de 2.700.000 euros; mentre que pel delicte de continuat de falsificació de document oficial, la pena de 4 anys de presó, accessòria legal d'inhabilitació especial per a l'exercici de la professió d'advocat durant el temps de la condemna i multa de 14 mesos amb una quota diària de 1000 euros.