El grup parlamentari de Bildu al Congrés ha pactat amb el govern espanyol reformar la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, per acabar amb l'ús de les actuals pilotes de goma per part de les Forces de Seguretat, acabar amb la "discrecionalitat" a la imposició de sancions administratives per faltes de respecte a l'autoritat i desobediència i també presentar en un termini de sis mesos una reforma de la Llei d'Estrangeria per posar fi a les conegudes com a 'devolucions en calent' de migrants a la frontera. Aquesta decisió ha crispat, i molt, a la dreta espanyola i als policies, que, com diuen aquest divendres diaris com La Razón que, amb la reforma, es troben "lligats de mans i peus". La reforma de la llei mordassa no agrada gens als agents de les forces de seguretat i els sindicats de la policia espanyola i associacions de la Guàrdia Civil han denunciat l'acord aconseguit amb Bildu, "hereu d'ETA", obligant a substituir les pilotes de goma per altres mitjans menys lesius. En un comunicat, JUPOL assegura que l'acord anunciat per Bildu "posa en risc la seguretat dels policies i dinamita el principi d'autoritat", a més de qualificar de preocupant que siguin els "hereus d'ETA els que fixin les línies d'actuació per a les Forces i Cossos de Seguretat en matèria de seguretat ciutadana i ordre públic”. La premsa espanyola tampoc sembla molt favorable a la reforma i els titulars d'aquest divendres ho demostren: El Mundo indica que "Sánchez entrega a Bildu el seu gran desig de desprotegir la Policia" i recull una advertència dels policies, que asseguren que amb la reforma "es compromet la seguretat davant protestes violentes o en esdeveniments com el Mundial". L'ABC fa un joc de paraules al seu titular: "Bildu emmordassa Sánchez i indigna els policies amb la reforma de la llei de Seguretat", i apunta que "Bildu exhibeix la seva influència al govern espanyol a qui obliga a saltar-se més línies vermelles". Per cert, des del grup d'ERC, que signarà la proposició de llei, es "feliciten" pel pacte assolit i perquè "el PSOE finalment accepti dur a terme una reforma de la denominada llei mordassa que en derogui aquells aspectes lesius pel que fa a l'exercici dels drets fonamentals". Junts, per la seva banda, ha anunciat que té intenció de presentar les seves pròpies esmenes a la reforma.

El Mundo i La Razón coincideixen en la fotografia de la portada i ambdós comparteixen una imatge del primer avió enviat al Líban, un A330 de l'Exèrcit de l'Aire i l'Espai, que ja ha arribat a Espanya amb 204 persones a bord, els primers ciutadans evacuats des d'aquest país a l'operatiu engegat per Espanya davant l'escalada del conflicte armat entre Israel i Hezbol·là. L'aeronau, que va sortir cap a Beirut, la capital libanesa, a primera hora de dijous des de Djibouti, va aterrar a la base aèria de Torrejón cap a les cinc de la tarda, van informar fonts del Ministeri de Defensa. El País també porta una imatge de guerra i titula: "Israel mata 18 persones en el pitjor bombardeig a Cisjordània". L'Exèrcit israelià ha assegurat haver matat un líder del grup palestí Hamàs en un atac que va llançar aquest dijous contra el campament de refugiats de Tulkarem, a Cisjordània ocupada, en què han mort almenys 18 persones, segons xifres del Ministeri de Sanitat palestí. L'agència de notícies palestina Wafa ha informat que avions israelians han bombardejat una cafeteria i que 18 persones han mort a l'atac. Segons l'Exèrcit, al bombardeig, realitzat en coordinació amb el servei d'intel·ligència nacional israelià (Shin Bet), ha mort el capitost de Hamàs a Tulkarem, identificat com Zahi Yaser Abdel Razaq Awfi i "altres membres destacats" del grup.

Finalment, un darrer tema presenta a gairebé totes les portades i és que el govern espanyol obre la porta a reformar les baixes perquè siguin compatibles amb la feina de forma voluntària. L'executiu planteja reformar les baixes laborals per crear un nou tipus més flexible que permeti treballar de forma voluntària. La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha obert la porta a introduir canvis en les actuals incapacitats temporals. Saiz ha assegurat que els "avenços mèdics" permeten que "des de la voluntarietat i des de la garantia de la salut i la seguretat puguin incorporar-se a treballar, fent una incapacitat temporal que no sigui estar d'alta o de baixa". La ministra ha anunciat que convocarà els agents socials per reformar la incapacitat temporal de forma "imminent".

El Mundo
El País
ABC
La Razón
El Periódico
La Vanguardia
El Punt Avui
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!