Un jutge de Madrid ha processat Eugenio Pino, qui va ser director adjunt operatiu (DAO) de la Policia, per presumptes delictes de revelació de secrets, frau processal i fals testimoni en relació amb l'origen del pendrive amb informació de la família Pujol.
El titular del Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid ha acabat la instrucció de la causa i ha dictat el processament, l'últim pas abans d'asseure a la banc dels acusats a Pino i a l'altre processat, l'inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano.
La causa se centra en el presumpte origen il·lícit d'aquest dispositiu de memòria que la Policia va aportar al jutge de l'Audiència Nacional que investiga la fortuna dels Pujol, José de la Mata, qui, tanmateix, el va anul·lar com a prova i va encarregar investigar d'on l'havien tret.
Ara, el jutge Juan Javier Pérez conclou que Pino, que va ser número 2 de la Policia en l'etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior i d'Ignacio Cosidó com director del Cos, i Díez "van poder concertar-se" per fer arribar el pendrive a De la Mata "ocultant la seva il·lícita procedència".
Arxius copiats sense saber "quan, com o per qui"
Segons la interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, aquest contenia arxius copiats, "sense que consti quan, com o per qui, d'arxius informàtics de Jordi Pujol Ferrusola, i incloïa informació privada del mateix en diferents àmbits, no només econòmic i financer, sinó també personal i familiar".
Durant gairebé tres anys "va ser il·localitzable" i es va trobar "per casualitat". Un "descontrol", segons el parer del magistrat que, unit a la "prolongada ruptura de la cadena de custòdia, no permet inferir la integritat del seu contingut, ni excloure possibles manipulacions del mateix".
El jutge esmenta "les notables contradiccions" de Pino, que primer va declarar que Marcelino Martín Blas, el que va ser comissari en cap de la Unitat d'Assumptes Interns, li va mostrar el 2013 un pendrive que suposadament provenia de l'Agència d'Informació Mètode 3 amb informació confidencial i que va ordenar als seus subordinats fer còpies del mateix.
Però temps després es va desdir; va afirmar que Martín Blas li va explicar que el dispositiu "venia dels mags" i que ell va deduir que es referia a l'esmentada agència. I fins i tot va afirmar que l'excomissari José Villarejo -ara investigat per l'Audiència Nacional després de l'operació Tandem- li va oferir vendre-li per 200.000 euros.
Rivalitats en alts nivells de la Policia
Per al jutge és "evident" que la versió de Pino no es correspon amb la realitat ni ha estat corroborada en la investigació. El jutge esmenta les "rivalitats en alts nivells del Cos Nacional de Policia" en el moment dels fets, "que poden haver tingut influència" en les declaracions d'alguns testimonis i recorda que Pino va arribar a denunciar a Martín Blas per altres fets.
Però tot i això, afirma que existeixen indicis que Pino i Díez es van posar d'acord per aportar el pendrive a la causa dels Pujol, ocultant la seva procedència i aportant vagues i genèriques referències del seu origen i que "van faltar a la veritat" en les seves declaracions.
Tanmateix, eximeix de responsabilitat l'inspector de l'UDEF que va elaborar un informe amb contingut del pendrive perquè no hi ha indicis que avalin la hipòtesi que es va concertar amb els dos processats.