El president d'Israel, Isaac Herzog, és el primer polític que ha reconegut que ha utilitzat la intel·ligència artificial ChatGPT per redactar un discurs. Herzog va utilitzar aquesta plataforma dimecres per una conferència en un forum Cybertech a Tel Aviv, i va precisar que havia usat la intel·ligència artificial de forma parcial, al començament i al final de la seva intervenció, segons informa The Jerusalem Post. "Estic molt orgullós de ser president d'un país que és amfitrió de la indústria innovadora d'alta tecnologia. Israel està constantment a l'avantguarda de l'avenç tecnològic, i els assoliments en ciberseguretat, intel·ligència artificial i big data són enormes", va indicar.

En el discurs el president israelià va reflexionar sobre aquesta nova tecnologia, amb l'ajuda dels robots. "No només les màquines assumeixen feines que abans només podien fer els humans, sinó que estan fent feines que els humans mai podrien somiar que es podrien fer, i empenyen els límits de la imaginació i del que és possible. Mai no hem d'oblidar, però, l'esperit humà: cap ordinador... mai no podrà substituir l'ADN humà. El maquinari i el programari no poden substituir la voluntat humana", va deixar anar.

L'economista Santiago Niño Becerra s'ha fet ressò d'aquesta aplicació de la intel·ligència artificial en un discurs polític. "The Jerusalem Post ha publicat que el president d'Israel, Isaac Herzog, va pronunciar ahir dimecres un discurs escrit parcialment per ChatGPT. També hem arribat aquí", ha assenyalat.

ChatGPT, també conegut com a GPT-3 és un model basat en la IA que permet generar llenguatge escrit. Gràcies a un algorisme, l'usuari només ha de començar a escriure un paràgraf o frase i el mateix sistema s'encarrega de completar la resta de la manera més coherent possible, i també respon a preguntes i fa programacions, però està desconnectat d'Internet. El gran potencial és una mostra de les possibilitats que hi ha per arribar a una intel·ligència artificial general, capaç d'aprendre tasques intel·lectuals com les persones. És el que es coneix com un model de llenguatge autoregressiu, és a dir, “permet crear la següent millor paraula que seguiria a un text donat”, explicaCésar de Pablo, científic de dades del BBVA Data & Analytics . I en això ja s'ha fixat Microsoft per aconseguir aquest cercador revolucionari que, segons els mitjans americans, podria comprar-lo per 10.000 milions de dòlars.

Darrere de ChatGPT hi ha OpenAI, una organització posada en marxa per empresaris com Elon Musk, cofundador de Tesla i SpaceX i actual propietari de Twitter, Reid Hoffman, cofundador de LinkedIn , i l'inversor de Silicon Valley Sam Altman, que va néixer amb l'objectiu de investigar i democratitzar l'accés a la intel·ligència artificial general.