Tota una declaració d'intencions la decisió del nou govern de Pere Aragonès de traspassar la competència de la política d'habitatges de la conselleria de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana a mans del departament de Drets Socials. Així figurarà al decret d'estructura de l'executiu que s'aprovarà dimarts vinent. 

L'anunci l'ha fet el vicepresident i titular de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, precisament en acabar una ronda d'interpel·lacions al Parlament relacionades amb les polítiques previstes per garantir el dret a l'habitatge. "Atenent que ha de ser un dret social, la competència estarà liderada per Drets Socials", la conselleria que encapçala Violant Cervera, també de Junts per Catalunya. 

 

En tot cas, el canvi representa una novetat respecte anteriors etapes i, segons fonts del govern, "s'inscriu en la voluntat d'abordar les principals problemàtiques socials i reforçar l'habitatge com un dret social". Aquest és un dels punts troncals de l'acord entre Esquerra Republicana i la CUP per la investidura d'Aragonès. De fet, els anticapitalistes ja havien expressat els seus recels amb el repartiment competencial previst inicialment. Per tant, aquesta modificació, aniria en consonància amb allò pactat amb els cupaires. 

Una de les primeres mesures que ha impulsat el govern Aragonès aquesta mateixa setmana és la creació d'un grup de treball per protegir el dret a tenir sostre de tots els ciutadans. Estarà liderat per la conselleria de Presidència -en mans d'ERC- i comptarà amb la participació de representants dels departaments d'Interior, Justícia, Drets Socials i també Territori, que seguirà donant suport en aquesta àrea. 

L'objectiu, segons va expressar el propi Aragonès en roda de premsa, és anar a l'arrel del problema, per poder actuar abans d'arribar al punt crític d'haver d'afrontar un desnonament, quan sovint ha és massa tard. Un dels punts clau serà reforçar els equips de mediació. 

El 82% de pisos ocupats són de grans tenidors

El dret a l'habitatge és una matèria que afecta diverses conselleries. En el cas de la d'Interior, el seu titular, Joan Ignasi Elena, ha aportat aquest dijous una sèrie de dades per evidenciar que quan s'opta per l'ocupació d'un pis és, gairebé sempre, per una situació de vulnerabilitat. Així, per exemple, ha explicat que el 70% de les persones ocupants són famílies que prèviament havien demanat un pis de lloguer social, que el 97% dels casos s'han fet sense violència, que el 99,9% són pisos buits i que el 82% són propietat de grans tenidors. Segons ha afirmat, a Catalunya hi ha 27.500 immobles buits que són de grans propietaris. 

A la imatge principal, una pancarta contra els desnonaments. / ACN