Els líders polítics d'extrema dreta són els que més boles difonen a través de les xarxes socials en comparació amb els polítics dels partits tradicionals o d'extrema esquerra, segons un estudi de la Universitat d'Amsterdam que demostra que amplificar la desinformació actualment és una part bàsica en l'estratègia de l'extrema dreta. Petter Törnberg, de la Universitat d'Amsterdam i coautor de l'estudi amb Juliana Chueri, de la Universitat Lliure d'Amsterdam, ha assegurat que “els populistes d'extrema dreta usen la desinformació com una eina per desestabilitzar democràcies i obtenir un avantatge polític”. I afegeix que els resultats de l'estudi mostren la “necessitat urgent que els responsables de les polítiques, els investigadors i la ciutadania entenguin i abordin com s'entrellacen les dinàmiques de la desinformació i el populisme d'extrema dreta”. 

Milions de tuits i enllaços

La investigació va analitzar cada missatge publicat a Twitter entre 2017 i 2022 per tots els diputats de 26 països que tenien compte en aquesta xarxa social. Del total, 17 són membre de la Unió Europea, inclosos els més poblats —Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Polònia—, però també dirigents del Regne Unit, els Estats Units i Austràlia. L'estudi va analitzar 32 milions de tuits de 8.198 diputats, i va comparar el conjunt de dades amb bases de dades internacionals de ciències polítiques que tenen informació detallada sobre els partits polítics corresponents. Per completar el treball, els investigadors van extreure informació de serveis de seguiment de boles i verificació de dades que va donar un total de 646.058 enllaços, cadascun d'ells vinculat a una classificació de veracitat basada en la fiabilitat de la seva font, i comparada amb 18 milions de vincles compartits pels diputats. Un cop recaptada aquesta informació, els investigadors van crear “un marcador de veracitat” per a cada polític i cada partit, basant-se en els enllaços que ells mateixos havien compartit a Twitter. 

Les dades van demostrar de manera evident que el populisme d'extrema dreta era el factor “de propensió més gran a difondre desinformació”, mentre que els diputats de centredreta, centreesquerra i els partits descrits com a populistes d'extrema esquerra figuraven com “no lligats” a aquesta pràctica. Els partits d'extrema dreta com Alternativa per a Alemanya (AfD), Agrupació Nacional (RN) a França i el Partit per la Llibertat holandès (PVV) han aconseguit importants victòries polítiques a Europa en els darrers anys i fins i tot, governen en diversos països. Tanmateix, els investigadors han detallat que les dades no s'han pogut ampliar, ja que Twitter, ara X en mans del multimilionari Elon Musk, ja no ofereix aquestes dades. 

La desinformació a les xarxes

Altres investigacions recents assenyalen que la majoria de gent no consumeix ni comparteix desinformació, sinó que aquesta acció es concentra molt particularment en uns grups electorals determinats. Segons l'estudi, en la majoria de les campanyes dels líders d'extrema dreta destacaven les “ideologies excloents i l'hostilitat cap a les institucions democràtiques”. A l'altra cara de la moneda, els investigadors situen els líders de l'extrema esquerra en les reclamacions per greuges econòmics, mentre que l'èmfasi dels populistes d'extrema dreta en les queixes per qüestions culturals i la seva oposició a les normes democràtiques són un “terreny fèrtil” per a la desinformació, segons els autors de l'estudi.

L'estudi també destaca la “relació simbiòtica” entre els populistes d'extrema dreta i els “mitjans alternatius”. L'autor Petter Törnberg ha afirmat que “els populistes de la dreta radical han estat eficaços creant i utilitzant ecosistemes de mitjans alternatius que amplifiquen els seus punts de vista”. Precisament, aquests “ecosistemes” augmenten la desinformació i faciliten la creació de moviments populistes d'extrema dreta. I conclouen que aquest acte reforça els seus missatges ideològics i crea una sensació de comunitat entre els votants i proveeix d'un contrarelat als mitjans de masses.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!