L'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE podria tornar a ser discutida al Consell de la Unió Europea en el cas que hi hagués "voluntat" per part de tots els 27 estats membres, cosa que per ara es veu que no està clara. Així ho ha afirmat el govern de Polònia aquest dijous, a través de l'ambaixadora de Varsòvia a la UE, Agnieszka Bartol, que ha confirmat que l'executiu espanyol, quan falten dues setmanes perquè s'acabi el 2024, no ha sol·licitat fins ara al polonès —que assumirà la presidència de torn del Consell de la UE durant la primera meitat del 2025— abordar aquest tema pròximament, informa l'ACN. L'oficialitat de les tres llengües cooficials s'ha de decidir al Consell de la UE, on cal la unanimitat dels 27. En aquest escenari, la qüestió del català no s'ha tornat a abordar des de la primavera passada. Aleshores, la presidència belga ho va plantejar per darrer cop en un Consell d'Afers Generals (CAG).
Preguntada sobre la qüestió, Bartol ha respost el següent: “Encara no he rebut la petició. Entenc que, després de les discussions en la presidència anterior —del Consell de la UE—, estem esperant els informes. Però, si hi ha voluntat, farem el que els estats membres ens demanin, està clar”. Les declaracions les ha fet durant la presentació de les prioritats del govern de Varsòvia durant el seu mandat al capdavant del Consell de la UE.
Un debat que s'arrossega des de fa temps
El debat sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE es remunta a la segona meitat del 2023. L'última vegada que es va posar sobre la taula va ser a principis del 2024, quan la presidència belga, a instàncies de l'Estat espanyol, ho va plantejar al Consell d'Afers Generals. L'interès del govern espanyol en l'oficialitat del català a la UE està vinculat a les negociacions amb Junts de cara a investir Francina Armengol presidenta del congrés espanyol. L'agost del 2023, Junts va aconseguir el compromís del PSOE per promoure l'oficialitat del català a la UE. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va enviar una carta al Consell de la UE notificant que l'Estat espanyol vol promoure l'oficialitat del català, el basc i el gallec a Europa i demana que es tracti en una reunió del 19 de setembre del 2023.
Un dels aspectes que dificulten que aquest acord prosperi és el cost que pot suposar. Espanya es va comprometre a costejar totes les despeses derivades de l'oficialitat i va presentar un memoràndum per evitar que el cas del català, el basc i el gallec produís un efecte crida en altres, però alguns dels estats membres mantenen els seus dubtes. Albares es va reunir fa una setmana amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per defensar el català, però la reunió va acabar sense resultats ni calendari.