Polònia ha preguntat a la Unió Europea (UE) si sancionarà Espanya en cas que el govern encapçalat pel socialista Pedro Sánchez reformi la Llei que regula el Consell General del Poder Judicial, l'òrgan de govern dels jutges.
El número dos del ministeri d'Exteriors polonès, Pawel Jablonski, ha afirmat aquest dimecres que els jutges espanyols també seran escollits per la cambra, però que a Polònia es trien per una majoria de dos terços del parlament i no per una majoria simple, com ara pretén que sigui l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos.
A w 🇪🇸Hiszpanii: rząd zmienia zasady wyboru tamtejszej KRS. Nadal (jak w Polsce) sędziów będzie wybierał parlament. Ale zamiast większości 3/5 (jak w Polsce) ma być 50%+1.
— Paweł Jabłoński (@paweljabIonski) October 14, 2020
Opozycja: zamach na trójpodział władzy, „zabijają Monteskiusza“.
🤔Ciekawe czy @VeraJourova interweniuje. pic.twitter.com/jGQ4g9GLqf
"Em pregunto si l'eurocomissària de Valors Vera Jourovà intervindrà", ha reblat Jablonski, equiparant la reforma judicial del govern polonès, que la Comissió Europea veu perillosa per la falta d'independència judicial, amb els plans de Sánchez.
Brussel·les va alertar Espanya recentment precisament pel bloqueig en la renovació de la cúpula del poder judicial. La iniciativa, anunciada pel mateix Sánchez fa uns dies, reformaria la Llei Orgànica del Poder Judicial per a situar en la majoria absoluta els vots necessaris perquè les Corts elegeixin els 12 membres del CGPJ que els correspon.
En aquests moments, és necessària una majoria reforçada de tres cinquens, una fórmula que requereix necessàriament de la participació del PP en l’equació. Els populars reclamen la sortida de Podemos del govern espanyol per desbloquejar la situació. Amb la reforma passaria dels 210 als 176 diputats.
En què es diferencien la proposta de Sánchez i la reforma polonesa?
Existeixen diferències entre la reforma que ha impulsat el govern conservador de Polònia i la que vol impulsar Sánchez, però fins a un cert punt es podrien arribar a considerar circumstancials.
I és que mentre el govern espanyol vol designar 12 dels membres del CGPJ amb majoria absoluta, el govern polonès va avançar l'edat de jubilació dels jutges del Tribunal Suprem als 60 per renovar-los, aprofitant que disposa de majoria a la cambra, tot i que allà són necessaris dos terços dels diputats.
Certament, Polònia va anar més enllà i el febrer d'aquest any va aprovar un projecte de llei impulsat pel govern en què es reservava la possibilitat de sancionar els jutges crítics amb el sistema.
El nomenament de Delgado: l'altra similitud
Quan el govern de Sánchez va nomenar Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat després d'haver estat recentment ministra de Justícia, Polònia també va aprofitar l'oportunitat per comparar-se amb Espanya, ja que el país va fusionar les competències de la Fiscalia General i el Ministeri de Justícia, mesura molt critica i qüestionada per les institucions europees.